'Te weinig zorgen over luierberg in de zorg'

09 NOV 2023 16:07 | MVO Nederland

Dit is een expertquote van Bas Maier, Sectormanager zorg, MVO Nederland.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Luiers veroorzaken een enorme afvalberg, kan dat ook anders?

Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal produceert een kind 25 kilo afval aan luiers per maand, 300 kilo per jaar. Tel daar nog eens een berg van 85 miljoen kilo aan incontinentiemateriaal bij die de zorg jaarlijks gebruikt en weggooit. Dat is onvoorstelbaar veel. En slechts 15 miljoen kilo wordt gerecycled.

In de consumentenmarkt springen vele ondernemers in op het probleem omdat er een maatschappelijke druk gevoeld wordt. Daarnaast zijn de alternatieven voor wegwerpluiers financieel ook aantrekkelijk.

Die urgentie wordt in de zorgsector te weinig gevoeld. In de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 staat weliswaar opgenomen dat in de komende jaren 5 procent minder incontinentiemateriaal gebruikt moet worden, maar er is onvoldoende vraag naar wasbare luiers om de markt op gang te brengen. Terwijl er verschillende circulaire oplossingen zijn. Het moet bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker worden voor zorginstellingen om met wasbare luiers te gaan werken. Ook liggen er plannen klaar om luierproducenten (financieel) verantwoordelijk te maken voor het recyclen van luiers, een goed begin.

Tegelijkertijd gooit de zorgsector nu nog enorme hoeveelheden ongebruikte luiers weg. Dus laten we kijken naar het stimuleren van alternatieven voor wegwerp, en doelen stellen voor hergebruik. Dan ontstaat er een markt waar de duurzaam ondernemer de oplossing kan brengen en kunnen we straks weer over de luierberg heen kijken.

Meer binnen de rubriek Zorg