Dit is een expertquote van Roxana de Raad - Sector Manager Koffie MVO Nederland.
U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: International Coffee Day | Coffee Pledge | 1 October
Grote koffiemerken doen niet genoeg doen om het welzijn van koffietelers te verbeteren en klimaatverandering tegen te gaan. Dit terwijl tientallen Nederlandse mkb-koffiebedrijven laten zien dat duurzame koffie die bijdraagt aan natuur en maatschappij wél kan. En dat dat nog loont ook. Alleen lopen deze ondernemers op dit moment tegen allerlei obstakels in wet- en regelgeving aan. Obstakels die de grotere koffiemerken veel minder hebben, waardoor het speelveld ongelijk is. Om dat op te lossen is allereerst de overheid aan zet.
De overheid heeft op het vlak van duurzame koffie vooral koffiedik gekeken. Hierdoor zijn grote merken vooral bezig met zo min mogelijk kosten en zoveel mogelijk winst maken. Het gevolg is dat boerenfamilies nog altijd in armoede leven, in zware omstandigheden werken en dat op uitgeputte gronden doen. Terwijl de situatie vraagt om echt ingrijpen voor natuur, maatschappij én de toekomst van koffie.
Dat kan de overheid doen door nationale IMVO-wetgeving in te voeren met expliciete ruimte voor leefbaar inkomen, zodat álle bedrijven hieraan moeten werken. Dat kan door tools en fondsen beschikbaar te stellen zodat het mkb zich op deze wet kan voorbereiden. En dat kan door zelf het goede voorbeeld te geven in inkooptrajecten – mét criteria voor eerlijke prijzen, transparantie in de keten en biodiversiteit.
De duurzame koffiebedrijven aangesloten bij MVO Nederland zijn verenigd in ons Futureproof Coffee Collective. In dit netwerk werken bedrijven als Peeze, Moyee, Fairtrade Original, Wakuli en This Side Up! samen om te laten zien dat duurzame koffie wel kan. Zo krijgen boeren altijd een eerlijke prijs, zodat ze geld overhouden om te investeren in gezonde bodems. En laten ze tot op de verpakking en website precies zien waar ze hun koffie vandaan halen en hoe ze dat doen.
Alleen als we onze koffie willen redden moet duurzaam ondernemen behoorlijk veel eenvoudiger dan nu. Maar allereerst is de overheid aan zet.
Dit is een origineel bericht van MVO Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.