'Nieuwe pensioenwet beter voor gepensioneerden'

12 APR 2024 13:33 | Pensioenfederatie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Ger Jaarsma

Aanleiding:
Koopkracht van gepensioneerden kreeg afgelopen jaren flinke knauw | Economie | NU.nl

De onderzoekers van het CBS keken naar koopkracht tot eind 2022. Dat is vlak vóór het moment dat veel pensioenfondsen eindelijk flinke verhogingen mochten geven, van wel 11 of zelfs 14 procent. Dat kon ook niet eerder, want ze werkten toen nog onder de regels van de oude pensioenwet. Daarom is het heel goed dat we sinds vorig jaar juli een nieuwe pensioenwet hebben. Eigenlijk is dit onderzoek een goed bewijs voor de noodzaak van de nieuwe pensioenwet. Straks gaan pensioenen sneller en eerder omhoog, als het goed gaat met de economie.

Pensioenfondsen zijn nu die nieuwe wet aan het invoeren. Vooruitlopend daarop konden sommige fondsen ook per begin dit jaar weer meer verhoging geven. De inflatie is dus onderhand al flink gecompenseerd. Het is duidelijk dat de oude wet achterhaald was. We willen dus per sé niet terug naar die situatie. Pensioenfondsen varen sinds de invoering van de Wtp volle kracht vooruit met de deze nieuwe wet.

Het werkt wel averechts als er nu in de politiek nog gepraat wordt over aanpassingen achteraf of zelfs afschaffen van deze wet. Niemand wil dat gepensioneerden financieel weer jarenlang stil blijven staan, terwijl er tegelijk grote buffers zijn. Het is dus belangrijk dat pensioenfondsen rust en ruimte krijgen om deze mega-klus te klaren. Dat hebben we al vaker duidelijk gemaakt aan de informateurs en de politiek. 

Meer binnen de rubriek Economie en geld