'Uitstel pensioenfondsen logisch en verstandig'

25 APR 2024 13:54 | Pensioenfederatie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Ger Jaarsma

Aanleiding:
Pensioenuitvoerders betwijfelen of deadline nieuw stelsel haalbaar is  

Invoering van de nieuwe pensioenwet (Wtp) is voor de hele pensioensector een groot en vooral nieuw proces. Pensioenfondsen, uitvoerders, sociale partners en toezichthouders werken eraan, met man en macht. Maar we moeten soms op elkaar wachten en we komen samen nieuwe vragen tegen. Logisch en verstandig dus dat sommige vooroplopende fondsen hun overgangsdatum opschuiven.

Rust en ruimte zijn de eerste vereisten voor deze hele operatie. Het gaat om de pensioenen van miljoenen Nederlanders, dus zorgvuldigheid moet bij pensioen altijd vóór snelheid gaan. Het zou mooi, maar wel heel bijzonder zijn als deze grote operatie vanaf het begin helemaal geolied zou verlopen.

Sommige koplopers – vaak kleine fondsen – schuiven nu een half of heel jaar op, naar 1 juli 2025 of 1 januari 2026. Twijfel over de einddatum van 1 januari 2028 is niet aan de orde. Hoe dan ook leren ze veel van deze eerste fase. Als koepelorganisatie zorgen wij ervoor dat de lessen gedeeld worden met andere fondsen, zowel met koplopers als met fondsen die later overgaan. We zien dat alle verschillende partijen er positief in zitten en dat ze van elkaar en met elkaar leren. Na deze beginfase zal het steeds vlotter gaan.

Maar ook dan gaat het niet automatisch. Want fondsen zijn verschillend, alle besturen en sociale partners moeten per sector of bedrijf steeds weer kijken hoe hun regelingen meegaan naar de toekomst, hoe ze de verschillende groepen werknemers, ex-werknemers, gepensioneerden en nabestaanden behandelen. Het is dus geen one-size-fits-all.

We trekken in deze grote operatie samen op, ook met de toezichthouders. Van achterbanraadpleging tot en met datakwaliteit moet alles goed uitgevoerd worden. Zo zorgen we samen voor zekerheid over het pensioen van 13 miljoen Nederlanders. Dit begint bij zekerheid over de goede uitvoering. Rust en ruimte zijn de belangrijkste voorwaarden voor vertrouwen. 

Meer binnen de rubriek Economie en geld