Julia Roberts toont de werkelijkheid van het Watergateschandaal in de nieuwe serie Gaslit

22 APR 2022 13:38 | Canal Digitaal

Vanaf 24 april te streamen bij Canal Digitaal

Wie Watergate zegt, zegt Richard Nixon, de 37e president van de Verenigde Staten. Maar volgens Nixon was er geen Watergate geweest als Martha Mitchell er niet was. Julia Roberts speelt de klokkenluidster Martha Mitchell in de serie Gaslit, die vanaf zondag 24 april on-demand te bekijken is bij Canal Digitaal.

In deze serie wordt het overbekende Watergateverhaal voor het eerst verteld vanuit Martha en dus ook voor het eerst vanuit een vrouwelijk perspectief. Martha lekt naar de pers dat Nixon betrokken is bij afluisterpraktijken. Dit wordt haar niet in dank afgenomen en de geheime dienst probeert haar emotioneel te manipuleren. Zo doen ze het voorkomen alsof Martha het zicht op de realiteit verloren heeft en zich stelselmatig vergist. De psychologische term hiervoor is Gaslighting, vandaar de titel van de serie: Gaslit.

De regisseur van de serie, Robbie Pickering vertelt in een interview waarom het zo belangrijk is dat dit verhaal nu 50 jaar na dato verteld wordt: ‘Het Watergateschandaal is het vertrekpunt geweest voor veel van de problemen die nu in de politiek van de Verenigde Staten spelen. Vooral voor de oneerlijkheid en de corruptie, die in het Amerikaanse politieke systeem geslopen zijn en waaraan intussen ook de rest van de wereld lijdt.’

De andere hoofdrol naast Julia Roberts wordt gespeeld door haar goede vriend Sean Penn. Penn, die onherkenbaar is in de serie, vertolkt de rol van John Mitchell. Mitchell heeft zijn trouw aan Richard Nixon tenslotte moeten bekopen met een meerjarige gevangenisstraf. President Nixon heeft het Watergateschandaal politiek ook niet overleefd. Hij moet in 1974 aftreden, wanneer uitkomt hoe hij iedereen voorgelogen heeft.

Gaslit is dé politieke serie van 2022 en vanaf 24 april te zien bij Canal Digitaal. Elke zondag is een nieuwe aflevering beschikbaar. 

Meer binnen de rubriek Vrije tijd