'Ex-werknemers niet aan de zijlijn in nieuw pensioenstelsel'

21 MRT 2023 14:20 | Pensioenfederatie

Dit is een expertquote van Ger Jaarsma, voorzitter, Pensioenfederatie.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: 'Ex-werknemers aan de zijlijn bij omzetten pensioenen naar nieuw stelsel'

De positie van ex-werknemers is goed geregeld als het gaat om pensioen, zowel in het bestaande stelsel als in de nieuwe Wet toekomst pensioenen. De wet en de Code Pensioenfondsen bepalen namelijk dat een pensioenfondsbestuur evenwichtig de belangen afweegt van al haar deelnemers: van gepensioneerden, van slapers, van ouderen, van jongeren en van alle andere groepen.

Dat oud-werknemers niet aan tafel zitten, betekent dus niet dat zij buiten beeld zijn. Een pensioenfondsbestuur weegt hun belangen, net als de belangen van degenen die arbeidsongeschikt zijn geworden, van nabestaanden en van andere groepen die niet direct vertegenwoordigd zijn in het pensioenfondsbestuur. Elk pensioenfonds heeft ook een verantwoordingsorgaan, dat gevraagd en ongevraagd advies uitbrengt over elk aspect van het beleid. In de overgang naar de nieuwe wet komt er bovendien nog een hoorrecht voor elke groep die bij de sociale partners graag extra aandacht wil voor haar specifieke belangen als het nieuwe pensioenstelsel in arbeidsvoorwaarden vertaald gaat worden.

Ex-werknemers mogen zich verenigen om zich te laten horen. Ook DNB heeft hier oog voor, want ook deze toezichthouder moet akkoord gaan. Hiervoor hoeft geen enkele wet gewijzigd te worden. Bij het invaren blijven kortom de belangen van geen enkele deelnemersgroep aan de zijlijn liggen.

Meer binnen de rubriek Economie en geld