De kerstdagen verlopen in Nederland veiliger en energiezuiniger dan ooit. Dat geldt in ieder geval voor de kerstverlichting. Volgens installatiekoepel Techniek Nederland vervangen consumenten kerstverlichting met gloeilampjes steeds vaker door ledverlichting. Ledlampjes warmen niet op en zorgen dus ook niet voor brandgevaar in en om de kerstboom. Ze zijn bovendien veel zuiniger met energie. Een ledlamp verbruikt maar een achtste van de elektriciteit van een ouderwetse gloeilamp.
Kans op kortsluiting en brand bij oude kerstlampjes
Kerstverlichting die nog bestaat uit gloeilampjes brengt verschillende risico’s met zich mee. In veel gevallen kunnen de lampjes worden vervangen en daarbij kan het voorkomen dat de gebruiker contact maakt met de bedrading en een elektrische schok krijgt. Beschadigde of versleten bedrading kan kortsluiting of brand veroorzaken. De meeste moderne kerstverlichting heeft een adapter of transformator, die de netspanning van 230 volt omzet in een lagere spanning. Als het aan elektrotechnisch specialist John van Vugt van Techniek Nederland ligt, wordt alle verouderde kerstverlichting vervangen door ledverlichting. Van Vugt vindt bovendien dat consumenten de kerstverlichting altijd zouden moeten aansluiten op een elektragroep met randaarde en beveiligd door een aardlekschakelaar. ‘En houd het simpel en veilig,’ voegt hij eraan toe, ‘dus ga geen verlengsnoeren of stekkerdozen aan elkaar koppelen.’
Waterbestendige buitenverlichting: IP44
Verlichting voor in de tuin, aan de buitengevel of op het balkon moet bestand zijn tegen water en vocht. Op de verpakking van kerstverlichting is te zien of het gaat om lampjes voor binnen of buiten. Alléén kerstverlichting met de code IP44 is geschikt is om buiten te gebruiken. Staat op de verpakking de code IP20, dan gaat het om binnenverlichting en die is dus níét geschikt voor buiten.
8 Tips voor een veilige en energiezuinige kerst
1. Vervang oude lampjes door ledverlichting. Die verbruiken acht keer minder stroom. Bovendien worden led-lampjes niet warm, dus is er minder brandgevaar.
2. Controleer of de bedrading van de kerstverlichting niet is beschadigd. Beschadigde bedrading kan kortsluiting veroorzaken of een elektrische schok.
3. Verdeel de verlichting over verschillende elektragroepen, en schakel niet alle verlichting op hetzelfde moment in.
4. Schakel de verlichting met een schakelaar uit, dus niet door de stekker uit het stopcontact te halen.
5. Sluit de verlichting aan op een elektragroep met randaarde en beveiligd door een aardlekschakelaar.
6. Controleer voor welke toepassing verlichting, stekkerdozen en verlengsnoeren geschikt zijn. Buitenverlichting moet voorzien zijn van de code IP44.
7. Prop de stekkerdoos niet vol met elektrische apparaten. Dat kan kortsluiting of brandgevaar opleveren.
8. Zorg voor extra veiligheid en plaats op elke verdieping een rookmelder. Sinds 1 juli 2022 is dat wettelijk verplicht.
Dit is een origineel bericht van Techniek Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.