Koninklijke onderscheiding voor Tsering Jampa, Uitvoerend Directeur ICT Europa (1999-2021)

26 OKT 2021 15:20 | International Campaign for Tibet

"De reikwijdte van Tsering's werk gaat veel verder dan de Tibetaanse gemeenschap" - Richard Gere

Geachte Media, 

Graag nodigen wij u uit voor de uitreiking van de Ridder in de Orde van Oranje-Nassau op vrijdag 29 oktober. De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, zal de onderscheiding aan Tsering Jampa uitreiken, de eerste keer dat een Nederlander van Tibetaanse afkomst deze eer te beurt valt. 

De prijsuitreiking maakt deel uit van de afscheidsreceptie voor mevrouw Tsering Jampa, die na 22 jaar dienst als uitvoerend directeur van de International Campaign for Tibet (ICT) Europe met pensioen gaat.

Tsering vluchtte als 5 jarige met haar ouders vanuit Tibet naar India, waar ze werkte als tolk en docent. Vanaf 1984 gaf ze in Nederland les in de Tibetaanse taal.Jampa was betrokken bij de oprichting van de Tibet Support Groep in Nederland en was vice president van de UNPO, een organisatie die stem gaf aan volkeren die in de internationale arena geen stem hebben: Oeigoeren, Tibetanen, Mongolen en minderheden in Myanmar.

Als directeur van ICT was ze verantwoordelijk voor tientallen geweldloze, publieksvriendelijke acties (in en buiten Nederland), en politieke lobby activiteiten om aandacht te vragen voor de onderdrukking van Tibetanen in China. Elk jaar op 10 maart - op deze dag was in 1959 de opstand in Tibet - was ze met aanhangers te vinden voor de Chinese ambassade in Den Haag. Haar inspiratie bron is de Dalai Lama. Bij meerdere van zijn bezoeken aan Nederland was Tsering betrokken en aan zijn zijde te vinden.

Omdat Tsering vanaf haar komst naar Nederland in Utrecht woont zal de burgemeester van die stad - Sharon Dijksma - haar op 29 oktober een koninklijke onderscheiding overhandigen (let op embargo). Naast Dijksma spreken onder anderen Erica Terpstra en Cees Flinterman (emeritus hoogleraar mensenrechten).

Wangpo Tethong, de opvolger van Tsering Jampa zei: "We zijn dolgelukkig en zeer vereerd met deze officiële erkenning voor haar jarenlange inzet voor het Tibetaanse volk en hun geweldloze strijd voor gerechtigheid en mensenrechten." Tsering Jampa's passie en toewijding voor mensenrechten en fundamentele vrijheden is een inspiratie voor alle vrouwen en mannen die deze fundamentele waarden hooghouden."

+++ EMBARGOED tot 29 oktober 2021 17:30 (GMT) +++ Journalisten zijn van harte welkom, graag even uw aanwezigheid kenbaar maken via Google Forms (ook interview verzoeken kunnen hier worden aangemeld) >> https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfIPjddGJqd2avOWD23z_WZbZfHLeKrKi5ZFs5qsOa2Rh_cSQ/viewform Mocht u niet aanwezig kunnen zijn: er is ook een live stream beschikbaar: www.savetibet.nl/livestream

Meer binnen de rubriek Beheer van verenigingen en liefdadigheidsinstellingen