Overheidsrapport over Chinese intimidatie in Nederland mist 2,000 Tibetanen en Oeigoeren

27 JUN 2023 10:59 | International Campaign for Tibet

Overheidsrapport over Chinese intimidatiepraktijken in Nederland ziet minstens 2.000 Tibetanen en Oeigoeren over het hoofd. 

Amsterdam, 22 juni 2023 - De Tibetaanse gemeenschap Nederland heeft een brief gestuurd waarin het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken wordt opgeroepen een nieuw rapport te laten opstellen over de invloed en inmenging van de Volksrepubliek China in Nederland. 

In de brief spreekt de Tibetaanse gemeenschap haar zorgen uit over het laatste rapport 'Invloed en inmenging van de Volksrepubliek China onder de Chinese bevolking in Nederland' van Frank Pieke, dat in opdracht van de Nederlandse ministeries van Justitie en Veiligheid, Buitenlandse Zaken en Defensie is opgesteld nadat er twee illegale Chinese politiebureaus in Nederland waren ontdekt.

De Tibetaanse gemeenschap bekritiseert dat het onderzoek differentiatie en culturele gevoeligheid mist door Tibetanen op te laten gaan in de 'Chinese bevolking' zonder rekening te houden met hun eigen cultuur en specifieke risico om doelwit te worden van Chinese intimidatiepraktijken. Bovendien wordt de geldigheid van het onderzoek in twijfel getrokken omdat het beweert dat er 1.252 Tibetanen en Oeigoeren in Nederland wonen, terwijl de Tibetaanse gemeenschap stelt dat er ongeveer 1.000 Tibetanen en 3.000 tot 4.000 Oeigoeren in Nederland wonen. Er kunnen dus geen geldige conclusies uit het rapport worden getrokken en nieuw onderzoek is dringend nodig. 

"Wij zijn geen Chinezen! Dat Professor Pieke in de statistieken geen rekening houdt met minstens 2.000 Tibetanen en Oeigoeren is zeer verontrustend. Het is een schandaal dat in het rapport accurate cijfers ontbreken over de Tibetaanse en Oeigoerse bevolking in Nederland."  Dawa Tsering, de voorzitter van de Tibetaanse gemeenschap, concludeert: "Wanneer een rapport niet eens de basisfeiten correct kan weergeven, roept dat ernstige twijfels op over de betrouwbaarheid ervan."

De International Campaign for Tibet steunt de oproep van de Tibetaanse gemeenschap aan de Nederlandse regering om het bekritiseerde China-rapport te rectificeren. 

"De bevindingen en aanbevelingen van Professor Pieke zijn misleidend en wijzen  in de verkeerde richting. We hebben nieuwe en beter geïnformeerde deskundigen over China nodig, evenals meer betrouwbare rapporten die kunnen dienen als een solide basis voor een geïnformeerd publiek debat en effectief overheidsbeleid" zegt Wangpo Tethong, directeur van de Nederlandse Stichting International Campaign for Tibet.

De brief van de Tibetaanse gemeenschap volgt op een kritische beoordeling van het rapport van Frank Pieke dat de International Campaign for Tibet eerder deze maand op uitnodiging naar het ministerie verstuurde. 

CONTACTEN:

Dawa Tsering, Tibetaanse gemeenschap, +31 6 87 45 55 74

Laila Tara, Nederlandse Stichting Internationale Campagne voor Tibet, +31 6 47 38 35 60

 

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid