'Inhoud en boodschap IPCC-rapport sluiten niet op elkaar aan'

22 MRT 2023 10:45 | ASN Bank

Dit is een expertquote van Piet Sprengers, Manager Duurzaamheidsstrategie en Beleid, ASN Bank. 

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: De anderhalve graad is dood - NRC

De inhoud en boodschap van het zesde IPCC-synthese rapport van 20 maart komen niet met elkaar overeen. Terwijl dat juist dé kernregel is voor betrouwbare communicatie. De dubbele boodschap is dat het rapport enerzijds onomwonden stelt dat we hard op weg zijn naar het overschrijden van de 1,5 graden doelstelling en zelfs naar het passeren van de 2 graden doelstelling.

Erger nog, volgens het rapport is 3,2 graden opwarming eind deze eeuw de uitkomst als landen zich houden aan hun huidige beloftes en die in de praktijk ook nakomen. Zo niet dat is het plaatje nog somberder en neemt de opwarming nog verder toe.

Wetenschappelijk is dat keurig onderbouwd. Toch komt het IPCC merkwaardig genoeg tegelijkertijd met de boodschap dat het toch nog mogelijk is om het 1,5 dragen doel te halen. Althans met een kans van 50 procent. Met die dubbele boodschap kan de rest van het rapport makkelijk afgedaan worden als overdreven alarmerend en apocalyptisch. Immers de uiteindelijke boodschap is er een van hoop dat het allemaal nog kan lukken. De reden voor het optimisme van IPCC is dat er voldoende geld en voldoende betaalbare technieken zijn om dat nog voor elkaar te krijgen, zo betogen zij.

Zelfs IPCC heeft blijkbaar moeite met het alarmerende verhaal achter haar eigen cijfers. Een optimistisch verhaal doet het beter dan het ongemakkelijke verhaal over verlies. Maar echte verandering is onmogelijk als we het ongemakkelijke verhaal niet eerst accepteren. Pas dan gaan we echt beseffen dat we drastisch anders met de aarde om moeten gaan en zijn we bereid daarvoor de keuzes te maken die het IPCC voorstelt en die nodig zijn.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid