'Zet Nederlandse natuur in voor de klimaatdoelstellingen'

12 JUN 2024 09:49 | ASN Bank
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Roel Nozeman

Aanleiding:
17.000 kilometer bloemrijke dijken: een reusachtige kans voor biodiversiteit

Sinds een paar jaar is op veel plekken besloten om niet meer te maaien in mei, het broed- en bloeiseizoen waardoor veel bermen biodiverser en bloemrijker zijn geworden. Deze week publiceerde Radboud Universiteit onderzoek dat suggereerde dat we dit ook kunnen doen met de 17.000 kilometer dijken in Nederland. Bij elkaar gaat het om tientallen soorten wilde grassen en bloeiende kruiden. Die vormen een dijkbekleding die vanwege hun diepere worteling beter bestand is tegen zomerse droogte en "minimaal zo sterk is tijdens hoogwaters”. Dat is de conclusie van het Future Dikes-project.

Dit is een heel waardevol voorstel en een no-brainer. Laten we naast de dijken en de Natura2000 gebieden ook aandacht hebben voor andere mogelijkheden om de Nederlandse natuur te versterken. Duurzame energie projecten, het spoornetwerk, het hoogspanningsnet en de landbouw bieden een ongelofelijke kans om de biodiversiteit in Nederland te versterken. Dit versterkt de natuur, de samenleving en de landbouwsector. Er is steeds meer onderzoek dat de positieve relatie tussen natuur en de gezondheid van mensen aantoont. Voor de landbouwsector zijn de vele ecosysteemdiensten die de natuur levert onmisbaar voor de productie van voedsel.

Meer biodiversiteit draagt bij aan een krachtiger systeem dat beter tegen een stootje kan zoals klimaatverandering en extremer weer. De Nederlandse klimaatdoelstellingen, waterproblematiek en stikstof zijn zonder de natuur niet op te lossen, des te meer reden in te zetten op meer biodiversiteit.

Bij plaatsing van de quote expert Biodiversiteit Roel Nozeman vermelden.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid