'Rendement duurzaam beleggen doet niet onder aan traditionele fondsen, in tegendeel'

13 JUN 2024 14:16 | ASN Bank
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Robert Gouda

Aanleiding:
Leuk of niet, pensioenfondsen moeten terug in hun hok

De motie van Tweede Kamerlid Thierry Aartsen (VVD) met de oproep aan pensioenfondsen om te stoppen met duurzaam beleggen gaat ervan uit dat er een spanning bestaat tussen rendement en duurzaamheid en/of andere maatschappelijke doelen. Dat blijkt onterecht.

Duurzame fondsen kunnen zich (meer dan) meten met traditionele fondsen zo blijkt uit onderzoek van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).

De cijfers van Morningstar laten een rendementsverschil zien van 12,6 procent versus 8,6 procent. Dat zijn de rendementen over 2023 van duurzame fondsen versus traditionele fondsen. Ook in 2019, 2020 en 2021 deden duurzame fondsen het beter zo onderzocht IEEFA. Een verklaring voor dit verschil is dat duurzame fondsen minder beleggen in de energiesector.

Als je begin 2019 100 euro had belegd in een duurzaam fonds dan was dit eind 2023 135 euro waard geweest. Diezelfde 100 euro in een traditioneel fonds zou eind 2023 125 euro waard zijn geweest.

Alleen in bijzondere omstandigheden laten traditionele fondsen met meer investeringen in de energiesector een beter rendement zien dan duurzame fondsen. Zoals in 2022 toen de oorlog in Oekraïne zorgde voor een energiecrisis.

Het is duidelijk zichtbaar dat steeds meer energie duurzaam wordt opgewekt. Uiteindelijk zal dat effect hebben op fossiele bedrijven. Als er steeds minder olie nodig is zal de prijs dalen en zullen voorraden die nu nog in de grond zitten minder waard worden. Wil je hier dan in beleggen als pensioenfonds?

Omdat een pensioenfonds belegt voor haar deelnemers die op lange termijn van een welverdiend pensioen willen genieten, blijkt duurzaam beleggen een hele goede keuze. Want hiermee gaat een pensioenfonds voor en een leefbare wereld en een goed pensioen. Lijkt mij een prettig vooruitzicht.

Meer binnen de rubriek Economie en geld