Aan de vooravond van de internationale VN-klimaattop in Azerbeidzjan publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving zojuist haar nieuwe Klimaat- en Energieverkenning ( KEV ). Het Planbureau concludeert dat de Klimaatdoelen voor 2030 uit zicht raken en dat extra beleid snel nodig is. Het is code rood op onze aarde, echter het maatregelenpakket van Kabinet-Schoof schiet dramatisch tekort om de eigen klimaatdoelen te halen om zo de wereldwijde opwarming van de aarde tegen te gaan. Dit kabinet voegt zich nóg meer naar de belangen van de meest vervuilende economische sectoren dan eerder het geval was en daarmee raken we steeds verder weg van de afgesproken Nederlandse klimaatdoelen. Volgens de berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving wordt het klimaatdoel voor 2030, 55% CO2-emissiereductie, nu pas in 2035 gehaald. Zoals het planbureau stelt is het “zeer onwaarschijnlijk “ dat dit doel bereikt wordt. Ook het langere termijn doel, klimaatneutraliteit in 2050, gaat Nederland op deze manier niet bereiken.
Jacqueline Persson, Oxfam Novib klimaatexpert: ‘Op de komende-klimaattop roept Nederland alle landen op 'om de hoogst mogelijke ambitie te tonen zodat alle plannen collectief leiden tot een maximale opwarming van 1,5 Celsius. Het kabinet zet met deze conclusie van het Planbureau haar eigen geloofwaardigheid en die van Nederland op het spel. Het klimaatbeleid van het Kabinet schiet volledig tekort. Op deze manier kan Nederland op de Klimaattop geen serieuze rol spelen om andere landen te overtuigen om de afgesproken VN-klimaatdoelen te halen. ‘
Op de VN-klimaatconferentie die op 11 november in Baku begint is het nieuwe wereldwijde doel voor klimaatfinanciering het belangrijkste onderwerp. Oxfam roept op niet de fouten te herhalen die gemaakt zijn bij de eerdere toezegging van $ 100 miljard per jaar, maar ervoor te zorgen dat in plaats daarvan rijke landen aanzienlijk meer klimaatfinanciering verstrekken, meer verantwoording afleggen en hun financiering transparanter maken.
Dit is een origineel bericht van Oxfam Novib
Ga naar alle berichten van deze organisatie.