Netbeheerder Stedin stopte in 2020 samen met politie en gemeenten 425 illegale en brandgevaarlijke hennepkwekerijen in Zuid-Holland en Utrecht. Dat is minder dan een jaar eerder, toen waren het er 650. Belangrijkste reden hiervoor is dat de activiteiten voor het vinden en oprollen van hennepkwekerijen door Covid-19 tijdelijk waren gestopt of minder prioriteit kregen.
Toen vorig voorjaar de eerste golf van het virus door Nederland ging, koos Stedin ervoor om alle niet-vitale processen tijdelijk stil te leggen. Dit vanwege de onbekendheid met het virus. Daarom is het opsporen van hennepkwekerijen door Stedin tijdelijk stilgelegd. Ook de partners bij de gemeente en politie waren druk met alle gevolgen van de pandemie. Hierdoor zijn er minder hennepkwekerijen gevonden en opgerold.
Levensgevaarlijke kwekerijen stelen 21 miljoen kilowattuur
Stedin maakt zich al jaren hard voor het oprollen van hennepkwekerijen. Bij hennepkwekerijen worden vaak brandgevaarlijke situaties aangetroffen. Dit komt door geknoei met elektriciteit en diefstal van grote hoeveelheden stroom. Hierdoor is er een groot risico op oververhitting en kortsluiting met brand als gevolg. Hennepkwekerijen kunnen daarom levensgevaarlijk zijn.
Naast brandgevaar leidt de energiediefstal tot maatschappelijke kosten. De 425 opgerolde hennepkwekerijen stalen samen voor 21 miljoen kilowattuur aan stroom. Dat is het gemiddelde jaarverbruik van 7000 huishoudens. De kosten voor het oprollen van de hennepkwekerijen en de energiediefstal worden verhaald op de daders, maar dat lukt niet in alle gevallen.
Vermoeden van hennepkwekerij? Geef het door!
Om kwekerijen op te kunnen sporen zijn Stedin en politie afhankelijk van tips van bewoners. Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat direct melden bij politie 0900-8844, Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of via www.stedin.net. Je kunt een hennepkwekerij herkennen aan:
Dit is een origineel bericht van Stedin
Ga naar alle berichten van deze organisatie.