Slachtoffers van martelingen zijn het gezicht van campagne tegen martelingen in Tibet

26 JUN 2021 09:00 | International Campaign for Tibet

Vijf Tibetanen die martelingen in hun thuisland hebben overleefd sluiten zich aan bij de campagne van International Campaign for Tibet (ICT) om aandacht te vragen voor de martelingen door China in Tibet. De campagne #EndTibetTorture werd gelanceerd in aanloop naar de Internationale Dag ter Ondersteuning van Slachtoffers van Marteling, die vandaag plaats vindt.

Tibet wordt bestuurd door China’s Communistisch Partij en is volgens Freedom House samen met Syrië het meest onvrije land ter wereld. Sinds China meer dan 60 jaar geleden Tibet bezette, heeft het Chinese regime onnoemelijke Tibetanen gemarteld en gevangengezet.

Vijf slachtoffers die erin slaagden om de martelingen te ontvluchten, zijn het gezicht van deze campagne van ICT. Zij lieten hun stem horen voor talloze andere Tibetaanse politieke gevangenen die nog steeds worden gemarteld in de gruwelijke gevangenissen van China.

De campagne End Tibet Torture van International Campaign for Tibet bevat video's, een petitie en berichten via sociale media, website en e-mail. In de petitie werd de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties opgeroepen de kwestie van de martelingen in Tibet aan te kaarten bij de Chinese regering. Meer dan 17.000 ICT-supporters wereldwijd hebben deze petitie ondertekend.

"Op dit moment martelt China onschuldige Tibetanen alleen maar omdat ze hun basisrechten uitoefenen. Talloze andere Tibetaanse martelslachtoffers zijn al gestorven," zei Kai Mueller, ICT’s UN activiteiten coördinator en directeur van ICT Duitsland. "Met onze campagne End Tibet Torture willen we niet alleen de slachtoffers van martelingen eren, maar ook China's afschuwelijke mishandeling van het Tibetaanse volk onder de aandacht brengen."

Meer binnen de rubriek Actualiteiten