Dronefabrikant DJI nog onvoldoende aan de slag met veiligheidsissues

30 NOV 2023 10:06 | Onderzoeksraad voor Veiligheid

Fabrikant van drones Da-Jiang Innovations Science and Technology Co., Ltd. (DJI) lijkt onvoldoende oog te hebben voor veiligheidsissues. De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed onderzoek naar aanleiding van een voorval met een onbemande drone die ongecontroleerd over Den Haag vloog en uiteindelijk neerstortte. In februari 2023 ontving de fabrikant aanbevelingen van de Onderzoeksraad om de gebruikershandleiding en instructies te herzien. De fabrikant heeft deze aanbevelingen onvoldoende opgevolgd.

Erica Bakkum, raadslid: ‘Een gebruikershandleiding moet helder schetsen wat er moet gebeuren bij een probleem. Het volstaat niet om allemaal losse blokjes informatie op verschillende plaatsen te geven. Dit is het eerste grote drone-onderzoek van de Onderzoeksraad. Drones kennen steeds meer professionele en particuliere toepassingen. DJI is een grote speler op de drone-markt. Het baart ons dan ook zorgen dat deze fabrikant onvoldoende oog lijkt te hebben voor veiligheidsissues.’

Handelingsperspectief in gebruikershandleiding ontbreekt

De Onderzoeksraad mist een duidelijk handelingsperspectief voor degene die de drone bestuurt. De huidige handleiding geeft loshangende informatie over hoe de bemanning moet handelen als zich een probleem voordoet. Er wordt nauwelijks informatie gegeven over hoe een bemanning proactief een probleem kan voorkomen.

Geen aanwijzingen mee te werken aan veiligheidsonderzoeken

DJI zou de intentie hebben mee te werken aan veiligheidsonderzoeken. De Onderzoeksraad heeft echter geen aanwijzingen dat de aanpak van DJI op dit vlak is veranderd of verbeterd. Daarmee blijven de veiligheidsrisico’s bestaan die in het rapport staan beschreven.

Wat is er gebeurd; het voorval in het kort

Op 11 april 2020 voerde de Nationale Politie een surveillancevlucht uit met een DJI Inspire 2 UAS, een onbemande drone met camera in het Zuiderpark, Den Haag. Kort na het opstijgen verloor de piloot door een kompasverstoring de controle over de drone. De drone begon zelfstandig te vliegen; een fly-away. De drone vloog 18 minuten ongecontroleerd over Den Haag. Uiteindelijk stortte de drone door onvoldoende batterijvermogen in stedelijk gebied neer op een stoep. Bij het voorval raakte niemand gewond.

Journalisten kunnen contact opnemen met de woordvoerder: Pauline Gras: 06 45 69 17 11

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws