Uitnodiging perspresentatie over het onderzoeksrapport Spoorongeval Voorschoten

08 MEI 2024 12:47 | Onderzoeksraad voor Veiligheid

wat:                 Perspresentatie onderzoeksrapport Spoorwegongeval Voorschoten 

waar:               Railcenter, Soesterweg 244, 3812 BH Amersfoort

wanneer:         woensdag 15 mei 2024 10.00 uur, inloop vanaf 8.45 uur

Onderzoeksresultaten en aanbevelingen om van te leren

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht het spoorongeval nabij station Voorschoten in de vroege ochtend van dinsdag 4 april 2023.Tijdens de perspresentatie presenteert Chris van Dam, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de onderzoeksresultaten en de aanbevelingen bij het onderzoek.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid richt de focus op lessen trekken: wat kan de spoorsector voor de toekomst leren uit dit onderzoek om dergelijke ongevallen in de toekomst te voorkomen? Met nadruk gaat het niet om het aanwijzen van schuldigen of verantwoordelijken. De Onderzoeksraad kiest bewust voor het Railcenter als locatie om de onderzoeksresultaten en aanbevelingen te presenteren. Dit is een opleidingscentrum voor spoorprofessionals die de gedachte van leren ondersteunt.

Graag vooraf aanmelden

De perspresentatie is uitsluitend toegankelijk voor journalisten die zich vooraf hebben aangemeld en zich kunnen legitimeren. U kunt zich tot dinsdag 14 mei 17.00 uur aanmelden via communicatie@onderzoeksraad.nl. Bij het Railcenter is parkeergelegenheid.

Het ongeval in het kort

In de vroege ochtend van dinsdag 4 april 2023 om 3.23 uur reed een goederentrein een kraan op lorries (KROL) aan. Door de aanrijding met de goederentrein kwam de kraan in het nevenspoor terecht. Korte tijd later werd de kraan aangereden door een reizigerstrein. De reizigerstrein ontspoorde en kwam deels in een naastgelegen weiland terecht. De machinist van de kraan kwam bij de aanrijding om het leven. Ongeveer 30 mensen uit de treinen raakten gewond, waarvan er 20 naar het ziekenhuis werden gebracht.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws