Pascal Besselink
Aanleiding:
Steeds meer bedrijven schrappen banen vanwege afkoelende economie | Economie | NU.nl
In 2023 werden er 14 procent meer ontslagzaken gemeld bij juridisch dienstverlener DAS dan in 2022. Ook zien we het aantal collectieve ontslagen toenemen in verband met reorganisaties.
Onbegrip en onduidelijkheid bij reorganisaties
Er heerst vaak veel onbegrip en onduidelijkheid over reorganisaties bij werknemers. Helemaal als een bedrijf nog steeds winst maakt terwijl er wel ontslagen vallen. Zelfs als een onderneming nog winst maakt mag deze reorganiseren en dus ook (collectief) werknemers ontslaan. Dit behoort tot de beleidsvrijheid van de ondernemer en volgt onder andere uit de beleidsregels van het UWV.
Verplichtingen werkgever bij reorganisatie
Een werkgever heeft wel bepaalde verplichtingen en moet de redenen voor een bedrijfseconomisch ontslag aantonen. Bij ontslag van 20 of meer werknemers is de Wet melding collectief ontslag van toepassing en moeten vakbonden worden geïnformeerd. De werkgever zal moeten aantonen dat een functie inderdaad gaat vervallen en waarom. Ook moet hij in bepaalde gevallen inzage geven in de financiële stukken van het bedrijf. Denk aan de winst- en verliesrekening of productiegegevens. Daarnaast moet een werkgever laten zien wat voor andere kostenbesparingen hij heeft doorgevoerd om ontslagen te voorkomen.
Ontslagvolgorde
Voor medewerkers geldt een bepaalde ontslagvolgorde waaraan werkgevers zich moeten houden. Dat heet afspiegelen. Als je een werknemer graag wilt behouden terwijl dat volgens de volgorde niet kan, dan kun je overwegen om binnen andere functiegroepen te reorganiseren. Je kunt ook proberen om met werknemers te overleggen en een vaststellingsovereenkomst te sluiten. Doe dat in goed overleg waarbij je naast een financiële tegemoetkoming bijvoorbeeld ook perspectief op een andere baan biedt.
Dit is een origineel bericht van DAS Rechtsbijstand
Ga naar alle berichten van deze organisatie.