'Alcoholslot is effectief middel tegen rijden onder invloed'

18 FEB 2025 14:29 | DAS
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Rembrandt Groenewegen

Aanleiding:
Alcoholslot in de auto: kun je de blaastest foppen? En andere vragen beantwoord - EenVandaag

Het aantal verkeersongevallen waarbij alcohol een rol speelt blijft zorgwekkend hoog. Juridisch dienstverlener DAS constateerde in 2024 dat in bijna tweehonderd bij haar gemelde verkeersongevallen alcohol en/of drugs een rol speelde. Dit toont aan dat bestuurders nog altijd de risico’s van rijden onder invloed onderschatten. Een mogelijke oplossing is het invoeren van een alcoholslot in alle auto’s. Door deze technologie breed in te zetten kan veel leed worden voorkomen. 

Automobilisten stappen nog te makkelijk achter het stuur na het drinken van alcohol. De gevolgen zijn vaak ernstig: gewonden of zelfs doden en materiële schade.

Bestuurders kunnen zowel straf- als bestuursrechtelijk een straf opgelegd krijgen. Ze raken hun rijbewijs kwijt, krijgen een forse geldboete en/of taakstraf, een aantekening op het strafblad, ze moeten verplicht een cursus volgen die ze zelf moeten betalen en zijn niet meer verzekerd bij een aanrijding. Daarnaast moeten ze zowel de schade aan het slachtoffer als eigen schade zelf vergoeden. Die kosten kunnen flink oplopen, helemaal als er letsel is.

Alcoholslot

Het alcoholslot, dat het alcoholgehalte in de adem van de bestuurder meet en voorkomt dat de auto start bij een te hoog promillage, is een effectief middel tegen rijden onder invloed.

Ik vraag me wel af hoe realistisch het is dat bestuurders helemaal geen alcohol in hun bloed mogen hebben. De gedachte is goed, maar in de praktijk kan dit lastig zijn. Zelfs een kleine hoeveelheid alcohol, bijvoorbeeld door het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen, kan leiden tot een positieve test. Dit zou betekenen dat bestuurders onterecht gestraft worden voor minimale hoeveelheden alcohol die geen invloed hebben op hun rijvaardigheid.

Technische oplossing

Voorlichting en bewustwordingscampagnes zijn belangrijk, maar een technische oplossing kan voorkomen dat mensen met alcohol op gaan rijden en kan daarmee de verkeersveiligheid verbeteren.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws