'Bescherming persoonsgegevens urgenter door versmelting technologieën'

12 MRT 2024 15:31 | Rathenau Instituut
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Mariette van Huijstee

Aanleiding:
[SXSW 2024] Amy Webb: Door AI staat mensheid aan vooravond van grootste tech supercycle ooit - Marketing Report

Op het technologiecongres South by Southwest (SXSW) werd dit weekend het nieuwe Tech Trend Report gepresenteerd. Daarin wordt een steeds verdere samensmelting gesignaleerd van technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI), biotechnologie en technologie in bijvoorbeeld VR-brillen. Goede bescherming van intieme persoonsgegevens wordt daardoor steeds urgenter. 

Wie rondloopt op technologiecongres SXSW ziet veel beloftes van nieuwe technologie. Opvallend is de opkomst van technologie die informatie over je lichaam (bio- en neurotechnologie) combineert met digitale technologie. 

Ontwikkelaars van breincomputertechnologie werken bijvoorbeeld aan een stent die metingen doet in een bloedvat in je hersenen. Daarmee zouden mensen die niet (meer) kunnen praten of bewegen, via hun ogen een computer kunnen aansturen. Een ander bedrijf biedt ademhalingsoefeningen aan voor VR-brillen. Daarbij worden gegevens over je ademhaling geanalyseerd.  

Hoe waardevol bepaalde toepassingen ook kunnen zijn: we moeten ons niet blindstaren op de kansen die versmelting van technologieën oplevert. Laten we niet dezelfde fout maken als bij de opkomst van internet en sociale media. Toen zagen beleidsmakers, ontwikkelaars en gebruikers vooral de kansen, voor de risico’s was veel minder oog. Pas nu de technologie op grote schaal gebruikt wordt, worden ook de nadelen zichtbaar, zoals afhankelijkheid van grote technologiebedrijven en verslavingsproblemen. De regulering komt nu op gang, maar loopt deels achter de feiten aan.  

In een recent rapport formuleert het Rathenau Instituut een aantal opties die beleidsmakers hebben om een verantwoordelijke omgang te stimuleren met intieme data, zoals pupilreflexen, hersen- en spieractiviteit. Er zijn afspraken nodig over welke typen persoonlijke data verzameld mogen worden, onder welke voorwaarden en voor welke toepassingen. Dit is hèt moment om concrete maatregelen te ontwikkelen die toekomstige gebruikers beschermen.  

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media