Altix maakt private equity markt bereikbaarder voor particuliere investeerder

01 JUN 2023 09:27 | Altix

Investeringsfonds maakt eerste sluiting van Alt.1-fonds van €50 miljoen bekend

Investeringsfonds Altix heeft de eerste sluiting van meer dan €15 miljoen van haar Alt.1-fonds van €50 miljoen bekendgemaakt. Altix, in 2022 opgericht door zes ervaren professionals uit de financiële sector, biedt particulieren de mogelijkheid om bedragen vanaf €100.000 te investeren in private equity fondsen waarin van oudsher alleen zeer vermogende investeerders of institutionele beleggers konden participeren.

Altix co-founder Cesco van der Vliet: “Veel particulieren zijn geïnteresseerd om te investeren in private equity. Niet alleen vanwege de aantrekkelijke rendementen die op langere termijn zijn te realiseren, maar ook omdat private equity als onderdeel van een bredere portfolio een goede spreiding van het belegde vermogen kan bieden. Tot op heden was investeren in private equity fondsen door de hoge minimuminleg echter voorbehouden aan de grotere spelers zoals pensioenfondsen. Wij bieden als eerste in Nederland de optie om vanaf €100.000 te investeren in toonaangevende private equity fondsen.”

Investeringsdrempel

Altix bundelt het kapitaal van meerdere particuliere investeerders waardoor de minimale investeringsdrempel van de private equity fondsen, die doorgaans enkele miljoenen is, wordt gehaald. Van der Vliet: “Wij selecteren de meest interessante fondsen op basis van onze jarenlange ervaring, onze kennis en ons netwerk. Daarbij kijken we natuurlijk naar de investeringsstrategie, de sectoren waarin een fonds actief is en de bedrijven waarin het investeert, maar bijvoorbeeld ook naar het trackrecord van de fondsmanagers.” 

Digitaal en transparant

Altix maakt investeren in private equity niet alleen toegankelijker, maar ook transparanter. “Dankzij ons digitale dashboard geven we onze investeerders op ieder moment inzicht in de private equity fondsen waaraan ze deelnemen,” aldus Van der Vliet. “Op termijn willen we dat doortrekken naar de bedrijven waarin deze fondsen hebben geïnvesteerd. We spelen hiermee in op de interesse en betrokkenheid van veel particuliere investeerders die niet alleen een mooi rendement willen zien, maar die ook geïnteresseerd zijn naar de ontwikkeling van de bedrijven waarin ze hebben geïnvesteerd.”

Deze focus op digitalisering, transparantie en eenvoud stelt Altix in staat om de kosten met een beheervergoeding van 1% zeer laag te houden. Dit biedt ook de mogelijkheid om de huidige investeringsdrempel van €100.000 op termijn te verlagen. “Nederland heeft ongeveer 70.000 niet-beursgenoteerde bedrijven met meer dan 10 werknemers. Dat is een enorme markt waar veel particuliere beleggers in willen investeren. Wij maken dat nu mogelijk vanaf €100.000, maar die drempel willen we binnen enkele jaren nog een stuk lager maken.”

Eerste sluiting

Alt.1, het eerste fonds van Altix, heeft een looptijd van 12 jaar en zal €50 miljoen investeren in vier tot acht gerenommeerde private equity fondsen. De eerste sluiting van meer dan €15 miljoen, gecommitteerd door zo’n 70 particuliere investeerders, is vandaag gerealiseerd. Van der Vliet: “Op dit moment zijn we druk bezig met het boekenonderzoek van een aantal fondsen en we hopen dan op korte termijn de eerste fondsen te kunnen committeren. Als ik kijk naar de enthousiaste reacties die we krijgen van particuliere investeerders, dan verwacht ik dat we ons eerste fonds voor het eind van het jaar gefund hebben.”

Over Altix

Altix maakt de private equity markt toegankelijker en transparanter voor een bredere doelgroep. Het bedrijf, dat in 2022 is opgericht door zes ervaren professionals uit de private equity industrie, biedt particuliere investeerders de mogelijkheid om vanaf €100.000 te investeren in gespreide portefeuilles van goed presterende private equity fondsen. Altix onderscheidt zich door een zorgvuldige fondsselectie gecombineerd met een scherpe visie op digitaal, toegankelijkheid, transparantie en gebruikerservaring. Het eerste fonds van Altix (Alt.1) heeft een doelomvang van €50 miljoen.

Kijk voor meer informatie op www.altix.capital

Neem voor meer informatie contact op met: MI7 Media Intelligence | Mischa van de Woestijne | + 31 (0)6 2470 42 05 | mischa@mi7.nl

Meer binnen de rubriek Economie en geld