Solarec en SIG kondigen nieuwe, hechte samenwerking aan

10 OKT 2023 15:51 | SIG

SIG versterkt met samenwerking haar positie op de  zuivelmarkt, in en buiten België

Solarec, het grootste zuivelbedrijf van België, laat met  de nu aangekondigde samenwerking met SIG als nieuwe leverancier van verpakkingsoplossingen zien dat het bedrijf klaar is voor de toekomst. Door de bestaande productielijnen te vervangen door vier efficiënte, flexibele SIG-vulmachines voor aseptische kartons, bereikt Solarec meerdere doelen tegelijk. Door te kiezen voor SIG kan het bedrijf retailklanten een breed scala aan nog duurzamere verpakkingsoplossingen bieden, waaronder vastgemaakte doppen. Bovendien kan Solarec het potentieel van de ultra moderne, flexibele en zeer efficiënte afvultechnologie van SIG volledig benutten om haar productie te optimaliseren.

“Het was het juiste moment om een sprong naar de toekomst te maken. Voor ons is SIG hiervoor de beste partner, omdat we door deze samenwerking uitstekende vulmachinetechnologie, duurzame verpakkingen, state-of-the-art digitale oplossingen en uitstekende service uit één hand krijgen. Hierdoor kunnen we niet alleen onze eigen producten efficiënt en duurzaam verpakken, maar ook een bredere portfolio aan onze retailklanten bieden,” zegt Louis Ska, CEO van Solarec.

“Het SIG-team is verheugd om Solarec's partner voor de toekomst te zijn. We zien onze nieuwe klant als een bedrijf dat zich bekommert om haar werknemers en de aangesloten boeren, maar ook om haar retailklanten, consumenten en het milieu. We zien ernaar uit om Solarec te ondersteunen bij het leveren van efficiënte, flexibele en duurzame verpakkingsoplossingen met voor iedereen louter voordelen”, zegt José Matthijsse, President & General Manager Europe bij SIG.

Uiterst flexibele afvullijnen voor meerdere formaten en volumes

De eerste van vier SIG Midi 12 Aseptische afvulmachines zijn in het derde kwartaal van 2023 geïnstalleerd. Met elk van deze afvullijnen kan Solarec twee verpakkingsformaten aanbieden (SIG MidiBloc en SIG MidiFit) in twee verschillende volumematen (500 en 1.000 ml). Formaat- en volumewisselingen kunnen snel en eenvoudig worden uitgevoerd: minder dan 30 minuten voor een formaatwissel en minder dan 15 minuten voor een volumewissel, wat zorgt voor maximale flexibiliteit. Hierdoor kan Solarec snel reageren op vragen uit de markt en zich zo duidelijk profileren bij haar klanten. De machines hebben een hoge output van 12.000 verpakkingen per uur, die de jaarlijkse productie van 190 miljoen liter UHT-melk van Solarec perfect aankan.

Uitgebreid portfolio van nog duurzamere verpakkingsoplossingen

Met de nieuwe SIG vulmachines kan Solarec haar retailklanten een uitgebreid portfolio van nog duurzamere verpakkingsmaterialen aanbieden. Het innovatieve SIG Terra-assortiment biedt een reeks toonaangevende primeurs en exclusives die zowel een grote aantrekkingskracht op het schap als uitstekende duurzaamheidskenmerken bieden. Het SIG Terra-assortiment biedt verschillende verpakkingsoplossingen met toegevoegde waarde, van aluminiumlaagvrije structuren tot structuren met hernieuwbare, biobased polymeren en met gerecyclede polymeren*. Met deze stap realiseert het bedrijf een lagere CO2-voetafdruk: een Life Cycle Assessment uitgevoerd voor België in 2022 toont een aanzienlijke CO2-reductie**.

Solarec zal allereerst zuivelproducten van zijn eigen merk ‘Véritable lait d'Ardenne’ afvullen in SIG Terra MidiFit met polymeren die 100% gekoppeld zijn aan biobased en hernieuwbare materialen. Vergeleken met een standaard aseptische SIG-kartonverpakking wordt hiermee 52% CO2 bespaard. Het bedrijf verhoogt hiermee het aandeel forest-based, hernieuwbare materialen tot 95%. Om te voldoen aan de wettelijke vereisten die in 2024 van kracht worden, heeft Solarec ook gekozen voor een SIG SwiftCap Linked - een van SIG's sluitingen met vastgemaakte dop.

High end digitale diensten

Solarec en SIG zijn een service partnership overeengekomen om de productiviteit na het in gebruik nemen van de lijnen op de meest efficiënte manier en op het hoogste niveau te houden, en tegelijkertijd meer koppelingen naar de afvullijnen te kunnen realiseren. De end-to-end digitale oplossingen van SIG maken gebruik van de kracht van data om zo optimale productiviteit en efficiëntie op de afvullijn te realiseren. De SIG Connector maakt bi-directionele communicatie mogelijk tussen SIG afvullijnen en het MES-systeem. Het resultaat is volledige controle over de productie, maar met een minimum aan handmatige handelingen wat de efficiëntie en veiligheid zeer ten goede komt. De SIG Asset Health Monitoring voorkomt storingen en verhoogt hiermee de betrouwbaarheid van de afvullijn. Het nieuwste lijnbewakingssysteem van SIG maakt realtime bewaking van de prestaties van alle lijnen mogelijk in één overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en modern systeem voor lijnbewaking.

*De polymeren in SIG Terra verpakkingsmateriaal ondersteunen de overgang naar hernieuwbare, forest-based polymeren op basis van een gecertificeerde 'mass balance'. Voor de productie van de polymeren ondersteunt SIG de inkoop van tallolie als grondstof uit bossen. Dit is een bijproduct van de papierindustrie, waardoor het gebruik van grondstoffen uit landbouwgewassen wordt vermeden. De polymeren zijn gecertificeerd volgens het ISCC PLUS certificatieschema. De ultradunne aluminiumfolie die in het verpakkingsmateriaal wordt gebruikt, beschermt de inhoud tegen licht en zuurstof en is gecertificeerd volgens de ASI-normen (Aluminium Stewardship Initiative). SIG's verankerde sluitingen en het SIG Terra-assortiment vormen een aanvulling op SIG's routekaart om een 'netto positief' bedrijf te worden door meer bij te dragen aan de maatschappij en de planeet dan het bedrijf eruit haalt.

** https://www.sig.biz/en/carton-packaging/sustainability/life-cycle-assessments 

Fotobijschrift: 

Solarec, het grootste zuivelbedrijf van België, is klaar voor op de toekomst door samen te werken met SIG, haar nieuwe leverancier van verpakkingsoplossingen. Door de bestaande productielijnen te vervangen door vier efficiënte, flexibele SIG-vulmachines voor aseptische kartons, bereikt Solarec meerdere doelen tegelijk.

Foto: SIG

 

Over SIG SIG is een toonaangevende leverancier van verpakkingsoplossingen ‘voor beter’ – beter voor onze klanten, voor consumenten en voor de wereld. Met ons unieke portfolio van aseptisch karton, bag-in-box en spouted pouch werken wij samen met onze klanten om voedsel- en drankproducten op een veilige, duurzame en betaalbare manier aan consumenten over de hele wereld te leveren. Dankzij onze technologie en uitzonderlijke innovatiemogelijkheden kunnen we onze klanten end-to-end oplossingen bieden voor gedifferentieerde producten, slimmere fabrieken en connected packs, allemaal om tegemoet te komen aan de steeds veranderende behoeften van consumenten. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van ons bedrijf en we streven ernaar om een netto positief voedselverpakkingssysteem te creëren. SIG is opgericht in 1853, heeft haar hoofdkantoor in Neuhausen, Zwitserland, en is genoteerd aan de SIX Swiss Exchange. De vaardigheden en ervaring van onze ongeveer 9.000 medewerkers wereldwijd stellen ons in staat om snel en effectief te reageren op de behoeften van onze klanten in meer dan 100 landen. In 2022 produceerde SIG 49 miljard verpakkingen en genereerde €3,1 miljard aan pro forma omzet (incl. niet-geauditeerde omzet van recente overnames). SIG heeft een AA ESG-rating van MSCI, een 13,4 (laag risico) score van Sustainalytics, een Platinum CSR-rating van EcoVadis en is opgenomen in de FTSE4Good Index. Ga voor meer informatie naar onze website: https://www.sig.biz/en Bezoek het SIG-blog voor inzichten in trends die de voedingsmiddelen- en drankenindustrie bepalen: https://www.sig.biz/signals/en Over Solarec Solarec is de grootste lokale zuivelproducent van België. Ze zijn gevestigd in het hart van de Belgische Ardennen. Dankij haar ervaring en know-how zet het bedrijf jaarlijks 1,55 miljard liter melk om in 110.000 ton melkpoeder, 50.000 ton boter en 190 miljoen liter UHT-melk. Ze verkopen hun producten in meer dan 80 landen op vijf continenten. www.solarec.be Neem voor vragen contact op met: Heike Thevis Persvoorlichter SIG Tel: +49 (0)2462 79 2608 E-mail: heike.thevis@sig.biz
Blijf op de hoogte binnen deze rubriek

Dit is een origineel bericht van SIG

Meer binnen de rubriek Winkels en consumentenmarkt