'Klimaatlabel noodzakelijk om klimaatrisico's woningen inzichtelijk te maken'

21 DEC 2023 14:10 | NHG

Dit is een expertquote van Tamara Evers, Adviseur Public Relations bij NHG.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Kijk hier wat het in jouw gemeente kost om klimaataanpassingen te doen - Omroep West

Vandaag heeft de Werkgroep Klimaatadaptatie van het Platform voor Duurzame Financiering het rapport ‘Klimaatadaptatie in een stroomversnelling’ overhandigd aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Voor NHG is de belangrijkste aanbeveling uit dit rapport dat er meer transparantie moet komen over klimaatrisico’s bij de aankoop van een woning.

Om te zorgen voor meer transparantie omtrent klimaatrisico’s, gaat NHG zich hard maken voor de totstandkoming van een klimaatlabel. Dit klimaatlabel moet de potentiële koper inzicht geven in risico’s van de woning ten aanzien van zaken als overstroming, funderingsschade en hittestress. Het moet ervoor zorgen dat de koper zich bewust is van deze risico’s en dat ze meegenomen worden in de bepaling van de woningwaarde. NHG vindt dat op die manier de kosten eerlijker tussen koper en verkoper worden gedeeld.

Om woningfinanciering verantwoord te laten zijn is het belangrijk dat mensen weten wat zij kopen en welke toekomstige lasten daarbij kunnen komen kijken. Woningeigenaren die desondanks onverhoopt toch geconfronteerd worden met hoge schadeposten, willen wij als NHG met de sector een financiële oplossing kunnen bieden.

Samen zetten we stappen richting een transparante, toekomstbestendige woningmarkt waarin iedereen de mogelijkheid heeft om veilig en verantwoord te wonen.

Meer binnen de rubriek Woningmarkt en vastgoed