Risicoflectie biedt vele perspectieven op het omgaan met risico’s

17 JAN 2023 11:05 | B + B Vakmedianet Groep B.V. / VMN Media

Carsten Busch: “Risicobeoordeling draait om méér dan een checklist aflopen” 

Risico’s zijn er in vele vormen en gedaanten, zowel in ons dagelijks leven als op de werkplek. In ons alledaagse bestaan blijken we vrij praktisch met risico’s om te gaan. “Het feit dat u dit boek leest geeft aan dat u daarin tot nog toe redelijk succesvol bent geweest”, zo stelt ‘veiligheidsmytholoog’ Carsten Busch in zijn nieuwe boek Risicoflectie. Hij bespreekt daarin het contrast met de manier waarop we op de werkplek met risico’s omgaan. Met zijn boek wil Busch een gevarieerde, kritische en brede blik op risico’s bevorderen, die verdergaat dan een checklist aflopen en een rekentool hanteren. 

Busch ziet in zijn praktijk twee uiteenlopende manieren waarop we als mens omgaan met onze veiligheid. “In het algemeen zijn we best goed in het omgaan met risico’s. Dat doen we in het dagelijks leven continu. Maar op de werkplek zien we risicobeheersing opeens als een kwestie van gevaren opsporen met behulp van een checklist of inventarisatiemethode. Vervolgens rekenen we het risico door als het product van kans en gevolg. Tot slot bevelen we op basis daarvan maatregelen aan. Risicobeheersing op het werk is een kwestie geworden van een bepaalde methode volgen.” 

Busch roept in plaats daarvan op tot een nuchter besef van de beperkingen van diverse aanpakken, zodat de mentale gereedschapskist wordt uitgebreid en we beter in staat zijn om geschikte benaderingen te kiezen en te gebruiken. “En daarbij de juiste dosis bescheidenheid met betrekking tot de resultaten. Het gaat wel over onzekerheid”, aldus de veiligheidsexpert. Risicoflectie is kortom juist geen boek dat methodes uit de doeken doet of kant-en-klare gereedschappen aanreikt. In plaats daarvan nodigt Busch de lezer uit om risico’s steeds met een andere bril te bekijken. Niet voor niets is de titel van het boek een samentrekking van ‘risico’ en ‘reflectie’. Voor die broodnodige reflectie zet Busch de lezer maar liefst twaalf brillen voor: van de procesmatige bril tot de bril van cultuur. 

“Dit boek is vooral bedoeld om de lezer verder te laten kijken dan het geijkte”, vertelt Busch daarover. “De wereld is inherent dynamisch en rommelig. Het is goed om iets van deze rommelige dynamiek te begrijpen en om te gaan met de onzekerheid die dat met zich meebrengt. Met andere woorden, Risicoflectie is geen boek dat verkondigt dat er slechts één waarheid is. Ik probeer vooral de dingen van verschillende kanten te laten zien en de lezer tot nadenken te bewegen. Hierbij leg ik ook graag de link tussen leren en risico. Enerzijds leren om te gaan met risico, maar ook beseffen dat het noodzakelijk is om risico’s te nemen om te kunnen leren.” 

Busch schreef het boek oorspronkelijk met studerende veiligheidsprofessionals als lezers voor ogen. De perspectieven die Risicoflectie biedt en de toegankelijkheid van het boek maken het daarnaast geschikt voor andere professionals die met veiligheid te maken hebben en zelfs voor leken. Iedereen kan volgens Busch immers hulp gebruiken bij het omgaan met risico’s. 

“Het boek gaat over de manier waarop individuen en organisaties omgaan met risico’s”, aldus Busch. “Dat omvat risicobeheersing in de breedste zin van het woord, door individuen en collectieven – allemaal om mensen en organisaties hun taken zo goed mogelijk te laten verrichten en doelstellingen te bereiken. Want denken over risico’s en risicobeoordeling is geen doel op zichzelf. Doordat ik de lezer een bredere kijk bied en probeer vertrouwd te maken met een breed palet aan gereedschappen, verwacht ik dat het boek bijdraagt aan het sneller kunnen schakelen als de situatie daarom vraagt.” 

Over de auteur 

Carsten is ‘veiligheidsmytholoog en -historicus’ met een kwarteeuw ervaring op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden, milieu en kwaliteit op diverse niveaus. Deze ervaring strekt zich uit binnen organisaties als de spoorwegen en de petrochemie in zowel Nederland, Engeland als Noorwegen. Hij beschouwt zichzelf als eeuwige student in werktuigbouwkunde, veiligheid, rechten en Human Factors. Vakmatig is hij actief binnen de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde en diverse internationale fora en spreekt geregeld op seminars en bijeenkomsten. Carsten is verbonden aan de universiteit in Lund als begeleider in het Human Factors-programma en heeft vijf eerdere boeken op zijn naam staan: Safety Myth 101, Veiligheidsfabels 1-2-3, If You Can’t Measure It… Maybe You Shouldn’t, Preventing Industrial Accidents en The First Rule of Safety Culture

Over VMN Media

VMN Media is de B2B-uitgever van Nederland. Wij voorzien dagelijks honderdduizenden professionals van gespecialiseerde content. Met onze merken zijn we actief in meer dan 16 branches waaronder Arbo. Meer informatie vindt u op www.vmnmedia.nl en www.arbo-online.nl.

Algemene info

  • Titel: Risicoflectie
  • Auteur: Carsten Busch
  • Prijs: € 59,95
  • ISBN: 9789462158085
  • Verschijningsdatum: 17-01-2023
  • Te bestellen bij www.vakmedianetshop.nl, internet of de erkende boekhandel

 

Meer binnen de rubriek Arbeidsgezondheid en veilige werkvloer