Roeland van Laer: “De one size fits all-aanpak past niet meer in HR”
Zes megatrends zetten de arbeidsmarkt van vandaag en morgen op scherp. Hoe kunnen organisaties daar duurzaam op inspelen? Wat moeten ze doen om te overleven in de talentenjungle? Om die vragen te beantwoorden, schreef bedrijfskundige en HR-expert Roeland van Laer het boek waarmee leiders en HR-professionals aansluiting kunnen krijgen bij het talent-ecosysteem van de toekomst. De Talentenjungle laat zien waarom one size fits all niet meer werkt in HR. Welke adaptieve strategieën zijn er nodig om de wereld van arbeid blijvend te laten samenvallen met de persoonlijke en gemeenschappelijke ambities van talenten en organisaties?
De toekomst is onbekend, ook de toekomst van werk, zo erkent Van Laer aan het begin van zijn boek. Maar er zijn wel duidelijke trends te onderscheiden die onmiskenbaar van invloed zijn op de arbeidsmarkt van de toekomst, zo vindt hij. De grote veranderingen die de wereld te wachten staat, worden aangedreven door technologische vooruitgang, demografische veranderingen, verduurzaming en veranderende sociale en economische prioriteiten.
“Denk alleen al aan de opmars van automatisering en kunstmatige intelligentie. Die gaan veel banen transformeren of vervangen, vooral routinematige taken. Tegelijk ontstaan er nieuwe banen die zich richten op het beheer en onderhoud van deze technologieën. Naarmate de digitale economie blijft groeien, komt er meer vraag naar werknemers met sterke technische vaardigheden, zoals programmeren, data-analyse en cybersecurity”, aldus Van Laer. “Daarnaast wordt flexibel en op afstand werken steeds gebruikelijker. Dat bespaart op kantoorruimte, leidt tot meer werknemerstevredenheid en boort een groter potentieel aan talent aan. De opkomst van de gig-economie en freelancewerk zorgt tot slot voor een verschuiving van traditionele fulltimebanen naar meer flexibel werk en kortetermijncontracten.”
In totaal onderscheidt Van Laer zes megatrends die van invloed zijn op de toekomst van werk. In het eerste deel van De Talentenjungle bespreekt hij elke trend uitvoerig: digitalisering en technologie, flexibiliteit en betrokkenheid, duurzaamheid, demografie, diversiteit en inclusie en tot slot een leven lang leren en ontwikkelen. In het tweede deel laat hij zien hoe vervolgens het talent-ecosysteem van de toekomst is te managen. Hoe ontwikkel je talent? Hoe operationaliseer je die? Hoe zet je Workforce Intelligence in voor je besluitvorming, risicobeheer en werknemerstevredenheid? Hoe doe je aan upskilling en maak je vaardigheden toekomstvast? Hoe creëer je een integrale wervingsstrategie? En hoe maak je een zo divers mogelijke groep talenten duurzaam inzetbaar? Daarbij kijkt Van Laer ook naar de impact die de nieuwe generaties hebben op de arbeidsmarkt van de toekomst.
Voor het antwoord op deze vragen maakte Van Laer – zelf van generatie X – gebruik van wetenschappelijke inzichten, onderzoeken en gesprekken met experts én de talenten zelf, die nu aan het begin van hun loopbaan staan. Dat heeft geleid tot een boek vol praktische strategieën en tips voor zowel werknemers als werkgevers. Van Laer maakt daarbij gebruik van talloze inspirerende voorbeelden, casestudy’s uit bedrijven en verhalen van mensen die zich met succes hebben aangepast aan de nieuwe realiteit.
“Dit boek geeft CEO’s, CHRO’s, maar ook professionals die zich bezighouden met arbeidsmarktvraagstukken richting en handvatten voor de volgende stap in het verduurzamen van de organisatiestrategie en het talent dat daarbij hoort”, stelt Van Laer. “Ook ga ik dieper in op vragen als: waarom past de one size fits all-aanpak niet meer? Waar moeten bedrijven op letten bij het invoeren van flexibele werkmodellen? En hoe kunnen bedrijven het contact met hun personeel herstellen en behouden? Want steeds sterker wordt de urgentie gevoeld om als bedrijf oplossingen in huis te hebben voor de inherente verbanden tussen de wereld van arbeid en onze persoonlijke én gemeenschappelijke ambities.”
Over de auteur
Roeland van Laer is bedrijfskundige en heeft ruim 25 jaar ervaring opgedaan in het HRM-vak. In 2021 verscheen zijn eerste boek, Het einde van HRM, dat in de top-drie van managementboek.nl stond. Hij is met Alliander in 2018 genomineerd voor de Werf& Award in de categorieën Recruitment en Arbeidsmarktcommunicatie en won met Alliander in 2020 de Werf& Award-publieksprijs in de categorie Recruitment. Hij heeft vele jaren ervaring bij corporates en vervulde diverse HR- en managementposities bij USG, St. Antonius Ziekenhuis, ING, Tata Steel en Alliander. Op dit moment is Roeland partner bij onafhankelijk adviesbureau Labor Redimo. Daar helpt hij organisaties met het ontwerpen en implementeren van innovatieve HR-strategieën en -oplossingen.
Algemene informatie:
Dit is een origineel bericht van B + B Vakmedianet Groep B.V. / VMN Media
Ga naar alle berichten van deze organisatie.