Erik Deen en Mariël Rondeel, schrijvers vernieuwde boek Opleidingskunde

10 JUL 2024 17:31 | VMN Media

“Leren via het scherm heeft echt een enorme vlucht gemaakt”

Zwolle - VMN Media en auteurs Erik Deen en Mariël Rondeel hebben onlangs de vernieuwde versie van het boek 'Opleidingskunde, leren in het werk, rond het werk en voor het werk' uitgebracht. Het toonaangevende handboek voor opleidingsprofessionals speelt in op de ingrijpende veranderingen in de wereld van onderwijs en training.  

Beide adviseurs zitten bij Kessels & Smit, The Learning Company, een gezelschap van zelfstandige adviseurs die gezamenlijk eigenaar zijn van de onderneming. Centraal in het boek staat de kunst van opleiden. “Er is een vraag binnen een organisatie. Hoe pak je dat aan en wat kun je dan aanbevelen of daarvoor ontwerpen?” vertelt Mariël. “De stappen in dat proces zijn allemaal nog steeds hetzelfde, maar de middelen die je tot je beschikking hebt zijn natuurlijk heel erg uitgebreid, met online werken en ChatGPT als meedenkkracht bijvoorbeeld.” Erik: “Mensen leren nu meer via het scherm. Vormen als online leren en e-learning bestonden al wel, maar die hebben echt een enorme vlucht gemaakt de afgelopen jaren.”

Frisse perspectieven en actuele strategieën

Het boek biedt frisse perspectieven en actuele strategieën die essentieel zijn voor de moderne opleidingskundige, vooral in een snel veranderende wereld. “We hebben het hele boek doorgenomen. Delen van het boek die in onze ogen gedateerd waren, hebben we eruit gehaald en vervangen door andere voorbeelden,” aldus Deen. Mariël: “De middelen waar klanten om roepen zijn meer fancy geworden.” E-learnings, webinars of VR-brillen: het zijn aantrekkelijke vormen, maar het blijft de kunst van de opleidingskundige om te ontdekken of die de beste oplossing bieden per vraag, vinden Deen en Rondeel. Dat is maatwerk, per opleidingsvraag.  

Evalueren en meedenkende krachten

Een toevoeging aan de 2024-versie van Opleidingskunde is een andere methode van evalueren. “Er is op een bepaalde manier meer aandacht voor evalueren gekomen,” vertelt Erik. Dr. Will Talheimer heeft namelijk een model ontwikkeld dat lijkt op het model dat Deen en Rondeel gebruiken in hun boek, maar heeft daar vooral op doorgewerkt en een vernieuwde evaluatiemethode geïntroduceerd. “We willen meegeven dat er ontwikkelingen op het gebied van evalueren zijn,” voegt Mariël toe, “Het is een verrijking, dat er iemand is die op dit model heeft doorgedacht.”

Mooie toets

Wat is er nog meer veranderd? “Het gebruik van AI en ChatGPT bij het ontwerpen van een opleiding,” vertelt Mariël. “Het is erg behulpzaam om ervoor te zorgen dat je geen dingen over het hoofd ziet en een mooie toets om te kijken of je niet een invalshoek hebt laten liggen,” vertelt Erik. Wat ze omschrijven in het boek is meer de rode draad van opleiden. Mariël: “Hoe kom je van een vraag naar een leerinterventie, een – programma of een –traject? En hoe kun je op bepaalde punten ChatGPT of AI als hulpmiddel inzetten? Verwerk die hulp daarna met je eigen data.”

Anders ontwerpen

Erik en Mariël zijn ook op een andere manier bezig gegaan met hoe ze ontwerptrajecten voor opleidingen kunnen aanpakken. “We hadden voorheen al één of twee voorbeelden van de ontwerpsnelkookpan in het boek,” vertelt Erik. Mariël: “Maar dat zijn we sindsdien vaker gaan doen en daar hebben we nu veel meer ervaring mee.” “We wilden schrijven over wat wij doen en hoe wij vanuit bepaalde theorieën of onderleggers te werk gaan.” Opleidingskunde 2024 geeft nieuwe inzichten in die werkwijze. “Dit boek gaf weer een extra zet.”

Algemene informatie

  • Titel: Opleidingskunde 2024
  • Auteurs: Mariël Rondeel en Erik Deen
  • Prijs: € 39,95 (incl. btw)
  • ISBN 9789462158917
  • Te bestellen bij Managementboek.nl en de erkende boekhandel

Meer binnen de rubriek Uitgeverij