Joppe Dubbeld winnaar NOBCO Thesisprijs Coaching 2021

25 NOV 2021 16:38 | NOBCO

NIJKERK 26 november 2021 - Joppe Dubbeld is de winnaar van de NOBCO Thesisprijs Coaching 2021. Dat is donderdag 25 november bekendgemaakt op het online NOBCO Symposium Coaching & Onderzoek. Joppe won deze prijs met zijn thesis: ‘Avoiding problems or approaching solutions? Revealing the effects of both problem-/solution-focused questioning, and their interplay with approach/avoidance goal-orientations on coaching outcomes’. Hij ontving een certificaat en een cheque van 1.500 euro van juryvoorzitter Dr. José Heesink.

De vakjury, bestaande uit Dr. José Heesink, Dr. Rendel de Jong, Heleen Hordijk en Charlotte van den Wall Bake, heeft haar beoordeling gebaseerd op vijf criteria: de inhoudelijke kwaliteit, de gehanteerde onderzoeksmethode, de presentatie, de bijdrage aan de theorievorming en de bijdrage aan de beroepspraktijk. De jury was zeer te spreken over de kwaliteit en de variatie van de theses. “Het lezen en beoordelen werd daardoor plezierig, maar uitdagend,” aldus de juryvoorzitter José Heesink.

Winnaar

De jury is het meest enthousiast over de scriptie die coaches helpt om stil te blijven staan bij de soms kritiekloze houding van coaches t.o.v. benaderingen uit de positieve psychologie. Daarover gaat het onderzoek van Joppe Dubbeld waarin hij kijkt naar het effect van de wijze van formuleren van coachingsvragen (oplossings-versus probleemgericht) en het formuleren van na te streven doelen (approach of avoidance) op uitkomsten van het coachproces, zoals gemoedstoestand, of self-efficacy en het behalen van doelen.

Joppe laat met zijn scriptie zien dat we als coaches voorzichtig moeten zijn met de veronderstelling dat een oplossingsgerichte benadering van coaching op alle fronten superieur is aan een meer probleemgerichte benadering. Joppe studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, Master’s Degree Work and Organizatial Psychology.

Uit handen van de jury mocht Joppe een cheque van 1.500 euro in ontvangst nemen. Zijn reactie op het winnen van de prijs: “Het is een grote eer voor mij om deze prijs te winnen. Coaching is een supermooi vak en ik hoop dat ik met mijn onderzoek heb kunnen bijdragen aan een verdere ontwikkeling binnen ons vakgebied.”

Wetenschappelijk Onderzoek

De NOBCO vindt wetenschappelijk onderzoek naar coaching erg belangrijk. NOBCO investeert dan ook bewust in samenwerkingen met wetenschappers, het bedrijfsleven en opleiders. Vandaar dat er binnen de NOBCO een commissie wetenschappelijk onderzoek is ingericht. Deze is samengesteld uit wetenschappers verbonden aan universiteiten, beroepscoaches met een wetenschappelijke achtergrond en interesse en het NOBCO-bestuurslid Onderzoek. Zij stellen zich ten doel kennis over en van wetenschappelijk onderzoek beschikbaar te maken voor coaches.

De NOBCO heeft de Thesisprijs in het leven geroepen om zo wetenschappelijk onderzoek naar de toegevoegde waarde van coaching te stimuleren. De Thesisprijs is in 2010 ingesteld en wordt tweejaarlijks uitgeloofd. 

NOBCO

De Nederlandse Orde van Beroepscoaches is de grootste beroepsorganisatie van professionele coaches in Nederland. NOBCO is leidend in de ontwikkeling van het coachvak en draagt bij aan de bekendheid en beschikbaarheid van professionele coaching ten gunste van de maatschappij. NOBCO maakt deel uit van de European Mentoring & Coaching Council (EMCC) dat in 26 landen actief is.

Juryvoorzitter José Heesink reikt de Thesisprijs online uit aan Joppe Dubbeld Joppe Dubbeld wint ThesisprijsJoppe Dubbeld wint NOBCO Thesisprijs Coaching 2021

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Miriam Oude Wolbers, bestuurslid NOBCO T. 06 – 1310 8537 E. miriam.oudewolbers@nobco.nl

Meer binnen de rubriek Zorg