NOBCO-onderzoek geeft inzichten in de professionele coachmarkt; certificering van belang

05 NOV 2023 15:08 | NOBCO

NOBCO, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches, onderdeel van het internationale EMCC Global voert tweejaarlijks een uitgebreid onderzoek uit naar de dynamische en snelgroeiende coachmarkt. Het onderzoek werpt een helder licht op de huidige trends, uitdagingen en vooruitzichten in de wereld van coaching. Aan het onderzoek werkten 1700 coaches mee die aangesloten zijn bij de gerenommeerde beroepsorganisaties.

Het onderzoek geeft een goed beeld van de beroepsgroep en de context waarbinnen professionele coaching plaatsvindt. Een belangrijke uitkomst is dat 68% van de ondervraagden het belang van een gecertificeerde coach onderstreept. Coaching is een onbeschermd beroep.

Enkele bevindingen uit het onderzoek zijn onder andere:

1.     Groeiende vraag naar Coaching

De vraag naar professionele coaching neemt aanzienlijk toe, zowel bij individuen als binnen organisaties. Steeds meer mensen erkennen de waarde van coaching in het realiseren van hun persoonlijke en professionele doelen.

2.     De toegevoegde waarde van coaching

De toegevoegde waarde van coaching als onderdeel van persoonlijke en professionele ontwikkeling wordt meer erkend door organisaties. Steeds meer zien we coaching als onderdeel van de HR-cyclus.

3.     Werk/privé balans in de top 5

Werk/privé balans staat in de top 5 van coachvragen.

4.     Focus op kwaliteit en certificering

Er is een groeiende nadruk op het belang van gecertificeerde en goed opgeleide coaches. Zowel coachees als organisaties zoeken naar coaches die voldoen aan internationale standaarden en ethische richtlijnen.

5.     Interne coachpools in organisaties

Er is een toename in organisaties die een interne coachpool organiseren voor de coaching van collega medewerkers. Het overgrote deel van de aangesloten coaches bij beroepsorganisaties zijn echter nog steeds zelfstandig. 

NOBCO/EMCC blijft zich als onafhankelijke beroepsorganisatie inzetten voor het bevorderen van professionaliteit, kwaliteit en ethiek in het coachingsvak en daarnaast voor de toegankelijkheid van coaching. Het complete onderzoek is te vinden op onze website:

https://www.nobco.nl/over-nobco/onderzoek-wetenschap/onderzoek-professionele-coachmarkt

Over NOBCO/EMCC Global

NOBCO/EMCC Global is de grootste beroepsorganisatie voor professionele coaching in Nederland. Leidend zijn in de ontwikkeling van het coachvak en bijdragen aan de bekendheid en beschikbaarheid van professionele coaching is de missie van NOBCO. Sinds 2008 is NOBCO een onderdeel van European Mentoring & Coaching Council (EMCC Global): een inclusieve organisatie voor het verder ontwikkelen en bevorderen van de kwaliteit van coaching. EMCC is de ontwikkelaar en eigenaar van het EIA-keurmerk. Op dit moment zijn ruim 5.000 coaches bij NOBCO aangesloten.

 

Over NOBCO/EMCC Global NOBCO/EMCC Global is de grootste beroepsorganisatie voor professionele coaching in Nederland. Leidend zijn in de ontwikkeling van het coachvak en bijdragen aan de bekendheid en beschikbaarheid van professionele coaching is de missie van NOBCO. Sinds 2008 is NOBCO een onderdeel van European Mentoring & Coaching Council (EMCC Global): een inclusieve organisatie voor het verder ontwikkelen en bevorderen van de kwaliteit van coaching. EMCC is de ontwikkelaar en eigenaar van het EIA-keurmerk. Op dit moment zijn ruim 5.000 coaches bij NOBCO aangesloten.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen