Steeds meer mensen gaan met hun nek- en rugklachten naar een chiropractor. De toestroom naar de praktijken groeit zo snel dat lange wachttijden van drie weken en meer geen uitzondering zijn. Sommige praktijken hebben een patiëntenstop ingesteld. Anderen zoeken tevergeefs naar een opvolger voor de overname van hun praktijk.
KWART VOLWASSENEN BIJ CHIROPRACTOR
Uit onderzoek van het onafhankelijke onderzoeksbureau CG Selecties, in opdracht van de Nederlandse Chiropractoren Associatie, blijkt dat bijna een kwart (23%) van de volwassen Nederlanders (18 jaar en ouder) voor korte of langere duur bij een chiropractor onder behandeling is (geweest). De meesten van hen zijn vrouw (53%) en middelbaar opgeleid (52%). Het merendeel (63%) zit in de leeftijdscategorie 30-59 jaar.
“HET LOOPT STORM”
Voorzitter Gitte Tønner van de NCA stelt dat Nederland kampt met een oplopend tekort aan chiropractoren. “Het loopt storm in de wachtkamers. Uit onze benchmark blijkt dat onze chiropractoren in 2017 samen goed waren voor rond de één miljoen consulten. We kregen maar liefst 53.000 nieuwe patiënten. Dat zijn forse cijfers. Ervaring leert dat dat deels een gevolg is van de opleving van de economie. Maar daarnaast studeren er ook te weinig chiropractoren af om de groei aan patiënten in Nederland te kunnen opvangen”, aldus Tønner. Gevolg: ook mensen met heftige, acute pijn moeten soms twee tot drie weken wachten tot ze aan de beurt zijn voor een behandeling.
STUDIE IN BUITENLAND
Hier wreekt zich het feit dat er in Nederland nog geen universitaire opleiding voor chiropractie bestaat. Wie chiropractor wil worden, moet voor lange tijd verhuizen naar opleidingen in onder meer Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Australië. Deze 5-jarige opleidingen daar kosten al gauw tussen de € 60.000,- en € 80.000,-, exclusief de verblijfskosten. Volgens Tønner is zo’n duur en lang verblijf over de grens vaak net een brug te ver.
STUDIE IN NEDERLAND
“Mede om die reden hebben we zeer recent gesprekken aangeknoopt met enkele Nederlandse universiteiten om hier een hooggekwalificeerde opleiding chiropractie te starten. Men toont serieuze interesse, maar dat leidt niet tot oplossing voor de korte termijn. Tegen de tijd dat hier een opleiding van start kan gaan, zijn we zeker zes tot acht jaar verder. Maar het is hoe dan ook belangrijk dat die er komt voor het aanzien en de continuïteit van de chiropractie in Nederland”, zegt Tønner.
‘CHIROPRACTIE IS GEWOON’
Tot ongenoegen van de NCA-voorzitter worden Nederlandse chiropractoren nog in de hoek van de alternatieve genezers gezet. “Wij zouden met onze universitaire achtergrond eigenlijk tot de reguliere gezondheidszorg moeten behoren. Maar omdat er geen universitaire opleiding in Nederland is en de benodigde wetgeving ontbreekt, moeten chiropractoren zich al ruim 40 jaar te weer stellen tegen allerlei vooroordelen en misvattingen. Voor iedereen die de chiropractor al heeft gevonden is een bezoek aan de chiropractor heel gewoon. Deze patiënten willen bij voorkeur een veilige, efficiënte, niet-medicamenteuze oplossing voor hun klachten. Alle recente internationale richtlijnen op het vlak van rugklachten raden chiropractie aan.”
Tonner vult aan: “Bij de Deense universiteit draaien we de eerste jaren van onze studie dezelfde colleges als studenten geneeskunde. In de laatste jaren gaat een deel van de studenten door voor arts en anderen specialiseren zich dan in rug- en nekklachten en andere klachten vanuit de wervelkolom, het zenuwstelsel of spieren en gewrichten.”
‘TAAL SPREKEN EN VERSTAAN’
Sinds jaar en dag vestigen zich buitenlandse chiropractoren in Nederland. Vooral uit Engeland, Scandinavië en Zuid-Afrika. Maar dus niet voldoende om de toename van patiënten het hoofd te bieden. Bovendien kunnen zij niet onmiddellijk aan de slag. De NCA eist van zijn chiropractoren dat ze eerst goed Nederlands leren spreken en verstaan, voordat ze hun beroep hier mogen uitoefenen. Tønner, Deense van oorsprong: “Beheersing van in dit geval de Nederlandse taal is essentieel bij het bepalen van een juiste behandeling van de klachten, want dat doen we in samenspraak met de patiënt.”
KWALITEITSEISEN
De NCA verlangt vergelijkbare kwaliteitseisen van zijn chiropractoren als de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG) stelt aan onder meer artsen, tandartsen, verloskundigen, verpleegkundigen, psychotherapeuten en apothekers. Leden van de NCA moeten geregistreerd staan in het SCN-register (Stichting Chiropractie Nederland) en aldus voldoen aan een streng kwaliteitsregime, verbonden aan herregistratie iedere vijf jaar.
Met een opleiding op Nederlandse bodem kan in de toekomst beter worden voorzien in voldoende en kwalitatief uitstekende chiropractische zorg voor de bevolking.
———
(aanvullende informatie)
“We hebben avondspreekuren
en werken door in lunchpauzes”
AMSTERDAM _ De Chiropractiepraktijk Rijssen van Evert Vermeer (54) en Rieke Regelink (48) heeft werk voor vijf. Maar door het plotselinge vertrek van drie collega’s staan Vermeer en zijn compagnon er nu alleen voor. Ze hebben hun onderkomen, een voormalig bankgebouw, te koop gezet. “Patiënten in overvloed, maar chiropractoren moet je tegenwoordig met een lantaarntje zoeken. Zelfs via collega’s in Zuid-Afrika heb ik ze niet kunnen vinden. Het lijkt wel of de opleiding is doodgebloed’’, moppert Vermeer.
DRIE COLLEGA”S VERHUIZEN
Vermeer ziet één van de drie inwonende chiropractoren verhuizen naar Ootmarsum, waar die een eigen praktijk gaat starten. Nummer twee wil graag terug naar Noord-Holland en de derde gaat in Zwitserland aan de slag als chiropractor.
BLOEIENDE PRAKTIJK
Vermeer en Regelink hebben in 30 jaar tijd een bloeiende praktijk opgebouwd in de Twentse plattelandsgemeente. In 2001 verhuisde hij van een praktijk aan huis, naar het bankgebouw. Maar dat is nu ineens véél te groot geworden. “Het ziet er nu naar uit dat ik binnenkort misschien één vervanger kan begroeten. Daar ben ik blij mee, maar in feite is dat een verplaatsing van het probleem naar zijn huidige werkgever. Over het geheel genomen kampen we in Nederland met een gevoelige schaarste aan chiropractoren’’, stelt Vermeer.
NOG NIET UIT DE BRAND
Met de komst van de nieuwe collega is Vermeer nog niet uit de brand. “We hebben in onze praktijk vier sets behandelkamers voor elk vijf dagen werk. Met de nieuwe collega erbij hebben we nog maar 11 van de 20 beschikbare werkdagen gevuld. Dat is aardig, maar niet genoeg om de exploitatie te dragen. Misschien moeten we weer terug naar mijn praktijk aan huis, want die heb ik gelukkig nog”, aldus Vermeer. “Ik wil toch wel heel graag mijn 50-jarig jubileum vieren als chiropractor, als het mij gegeven is.”
NEDERLANDSE TAAL
Ondertussen schiet de werkdruk bijkans door het dak. “We draaien lunchpauzes door en hebben avondspreekuren ingesteld. Die zitten mudvol met chauffeurs, vertegenwoordigers en moeders die overdag geen oppas hebben. Het is eigenlijk een beetje te veel van het goede, maar we willen onze patiënten niet in de steek laten.”
ENGELSTALIG
In zijn zoektocht is Vermeer wel een aantal Engelstalige chiropractoren tegengekomen, maar boden geen soelaas. “Ze zeiden tegen mij: ‘The Dutch people speak English very well!’ Maar dat is niet genoeg! Het gaat hier om de gezondheid van mensen en dan moet de communicatie tussen patiënt en behandelaar optimaal zijn. In het Nederlands, dus.”
ZUID-AFRIKA
Via Via heeft Vermeer de laatste maanden ook contacten in Zuid-Afrika aangeboord. Maar eveneens ook zonder resultaat, begrijpt Vermeer zelf ook wel: “Wie in vredesnaam is nou bereid om 13.000 kilometer verderop zijn kamp op te slaan?”
BLIJVEN ZOEKEN
De wachttijden in de Rijssense praktijk zijn intussen opgelopen naar tenminste vier weken. En er bestaat een gerede kans dat die verder oploopt. Een patiëntenstop is zelfs niet onmogelijk. “Dat is wel het laatste wat ik wil, natuurlijk”, benadrukt Vermeer. Dus hij blijft zoeken. “Ook in Zuid-Afrika, vanwege de opleiding daar.”
Vermeer is niet de enige die daar vanuit Nederland aan het zoeken is geslagen. Chiropractor Eckard Köhn uit Kaapstad ontvangt -volgens Nederlandse patiënten die hem daar kortelings bezochten- ook veel emails van collega’s uit Nederland, Duitsland en België. Maar ook hij is niet van plan op een aanbieding in te gaan. “I’m not interested to move to Holland”, laat hij desgevraagd weten.
TEKORT IN ENGELAND
Het tekort aan chiropractoren laat zich ook voelen in Engeland, heeft Vermeer vernomen. “Een bekende van mij in Londen heeft drie praktijken en zij staat bij gebrek aan collega’s nu zelf weer vier tot vijf dagen in de week aan de behandeltafel. Laten we hopen dat er in Nederland zo snel mogelijk een universitaire opleiding voor chiropractie van de grond komt, want dat heeft tenminste een duurzaam effect op het aantal beschikbare chiropractoren”, aldus Vermeer.
Dit is een origineel bericht van Nederlandse Chiropractoren Assocatie
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
15 NOV 2024
15 NOV 2024