'Banken en toeleveranciers houden Nederland netjes maar verduurzaming tegen'

25 SEP 2023 17:44 | MVO Nederland

Dit is een expertquote van Gerard Teuling, Sectormanager agrifood, MVO Nederland.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding:  Banken en bedrijven duwen boer nog altijd naar grootschalig en efficiënt

Wie het land van onze boeren ziet kan zo maar de indruk krijgen dat ze van netjes en aangeharkt houden. Onderzoek van de Wageningen University & Research toont echter aan dat dat vooral de banken en toeleveranciers van die boeren zijn.

Banken en toeleveranciers houden de huidige manier van landbouw in stand door boeren af te rekenen op hoeveel ze produceren tegen welke prijs. Zie onder die druk maar eens om te schakelen naar een vorm van landbouw die wél goed is voor de natuur en biodiversiteit. Naar een vorm die juist gedijt bij chaos.

De oplossing? Die ligt zeker niet alleen bij de boer. Die heeft namelijk geld noch tijd om te investeren in duurzaamheid. En banken en toeleveranciers hijgen in hun nek en stimuleren duurzaam gedrag totaal niet.

De oplossing zit ook niet alleen bij inkopers van voedsel. Die willen echt wel hun steentje bijdragen. Maar hoe doen ze dat als er geen grote volumes producten van natuurlijke landbouw beschikbaar zijn? Laat staan dat ze weten hoe ze die zouden moeten verkopen.

Bij de overheid dan? Die spelen een belangrijke rol in wet- en regelgeving. De échte oplossing zit echter in de hele voedselketen. Bij inkopers, bij de markt én bij boeren. Door samen te werken aan landbouw die met de natuur meewerkt in plaats van ertegenin. Door boeren afzetzekerheid en financiële waardering te bieden voor natuurlijke landbouw. Afspraken die alleen tot stand komen als je mensen bij elkaar zet.

Niet voor niets is dat precies wat MVO Nederland doet in een inkopers- en marktcollectief. We verbinden groot- en kleinbedrijf, overheid en ketenpartijen vanuit een gemeenschappelijke missie: Nederland weer mooi eten. En dat zal even wennen zijn, maar mooi staat dan ineens niet meer voor netjes, maar voor chaos.

Meer binnen de rubriek Boeren, land- en tuinbouw