'Opvoedhelden verlichten de stress van ouders en versterken de gezinsvitaliteit'

04 OKT 2024 14:58 | NGvV - Nederlands Genootschap van Vitalogen
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Marleen Vermeulen

Aanleiding:
Ouders zoeken sneller hulp bij artsen en experts voor alledaagse problemen kinderen

Ouders ervaren regelmatig stress door de druk om werk, gezin en persoonlijke behoeften in balans te houden. Opvoedhelden, zoals familie, vrienden en leraren, spelen een cruciale rol door zowel praktische als emotionele steun te bieden. Deze informele steun creëert ruimte voor zelfzorg en herstel, wat essentieel is voor de vitaliteit van het hele gezin.

Veerkracht binnen het gezin

De fysieke, mentale en sociale vitaliteit van het gezin wordt versterkt door samenwerking en gezonde routines, waardoor kinderen veerkrachtiger opgroeien in een ondersteunende omgeving. Activiteiten zoals sport, naschoolse programma’s en interactie met buren stellen kinderen in staat met andere volwassenen dan hun ouders in contact te komen. Leraren, sportcoaches en buurtgenoten spelen hierbij een belangrijke rol, door kinderen nieuwe perspectieven en vaardigheden te bieden.


Meer genieten van het ouderschap

De positieve invloed van deze ‘opvoedhelden’ bevordert niet alleen niet alleen de veerkracht van kinderen, maar geeft ouders ook de ruimte om te herstellen en op te laden. Wanneer ouders minder stress ervaren, ontstaat er ook meer ruimte om te genieten van het ouderschap, waardoor er meer licht, energie en zingeving komt in hun rol als opvoeder.


Opvoeden doen we samen

Laten we een cultuur van betrokkenheid, steun en gezond voorbeeldgedrag creëren waarin iedereen die een rol speelt in het leven van een kind, hoe klein ook, zich bewust is van de waarde van zijn bijdrage. Ouders kunnen hier de regie pakken -en daarmee vitaal leiderschap tonen- door hulp te vragen, deze te durven ontvangen en nieuwe dingen uit te proberen.


Week van de Opvoeding

Maandag 7 oktober start de Week van de Opvoeding, georganiseerd door het NJI. Het thema 'Opvoedhelden' sluit naadloos aan bij het vitalogie-gedachtegoed, dat sociale verbondenheid beschouwt als een belangrijke sleutel tot het bevorderen van welzijn en veerkracht binnen gezinnen.

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode