'De mentale gezondheid van werkend Nederland is geen bijzaak meer'

28 MEI 2025 12:26 | NGvV - Nederlands Genootschap van Vitalogen
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Klaas Koster

Aanleiding:
Week van de Mentale Gezondheid 2025

De arbeidsmarkt staat onder druk, met grote personeelstekorten in sectoren als zorg, techniek en onderwijs. Veel werkgevers richten hun aandacht daarom op werving, bonussen en flexibilisering. Maar daarbij verliezen ze het welzijn van hun bestaande medewerkers uit het oog.

De mentale gezondheid van werknemers staat onder grote druk, terwijl een structurele aanpak voor het versterken van veerkracht ontbreekt. Gevolg: een toenemend aantal burn-outs, langdurige uitval en afnemende productiviteit.

Een eenmalige workshop of app volstaat niet. Mentale gezondheid vraagt om blijvende aandacht in beleid én praktijk. Denk aan trainingen waarin medewerkers leren beperkende gedachten om te buigen, ruimte voor emoties in teams, en leiders die een groeimindset actief stimuleren. Regelmatige reflectie op drijfveren en een open feedbackcultuur helpen mensen trouw te blijven aan wie ze zijn. Zo wordt mentale kracht geen bijzaak, maar een stevig fundament onder duurzaam werkplezier en veerkracht.

Versterken mentaal welzijn

De Week van de Mentale Gezondheid is een goed moment voor werkgevers om hun strategie te herzien: niet alleen focussen op aantallen medewerkers, maar op het versterken van de mentale veerkracht van de mensen die het werk dagelijks uitvoeren.

Leidinggevenden spelen daarin een sleutelrol door actief het gesprek aan te gaan, signalen van stress serieus te nemen en structurele aandacht te geven aan werkdruk en welzijn. Samen met HR-professionals en gezondheidsexperts kunnen zij werken aan duurzame oplossingen. De focus moet verschuiven van werving naar het versterken van het huidige personeel.

Vicieuze cirkel

De gevolgen van niet ingrijpen zijn ernstig. Het ziekteverzuim stijgt en de werkdruk neemt toe voor de achterblijvers. Dit leidt tot een vicieuze cirkel van meer uitval en een nog hogere werkdruk. Organisaties verliezen aan productiviteit en innovatiekracht door mentale overbelasting van werknemers. De betrokkenheid daalt en het verloop stijgt. Dit vergroot de problemen op de arbeidsmarkt en schaadt uiteindelijk de hele economie.

Op 19 september 2025, aan het begin van de Nationale Vitaliteitsweek 2025, verschijnt het boek 'Mentaal in balans' van Klaas Koster en Lisa Huiskamp. Hierin introduceren zij het POEMZ-model: een praktisch model voor mentale fitheid, gebaseerd op Persoonlijkheid, Overtuigingen, Emoties, Mindset en Zelfbeeld. Het model is toepasbaar op individuen en teams en bevordert veerkracht, energie en verbinding op de werkvloer. Voor meer informatie of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Marleen Vermeulen, via 0651718968 of marleen@marcompas.nl. Zie https://www.nationalevitaliteitsweek.nl/ voor meer informatie over de Nationale Vitaliteitsweek 2025.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen