'Nu ingrijpen om gezondheidscrisis onder nieuwe generatie te voorkomen'

17 OKT 2024 14:37 | NGvV - Nederlands Genootschap van Vitalogen
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Millie van der Heijden

Aanleiding:
Kinderen eten na vierde levensjaar ongezonder, 'voedsellessen zouden helpen'

Het is zorgwekkend dat de eetgewoonten van kinderen na het vierde levensjaar verslechteren. Jongeren halen te veel energie uit ongezonde snacks en suikerhoudende dranken. Als deze trend aanhoudt, dreigen we een generatie op te voeden die kampt met ernstige gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

Rol van ouders

Hier ligt een belangrijke rol voor ouders. Door thuis gezonde keuzes te stimuleren, leggen zij de basis voor een gezonder leven. Dit begint met het goede voorbeeld geven in het maken van gezonde keuzes. Gezamenlijk koken en eten maakt gezond eten ook leuker en bevordert verbinding binnen het gezin.

Noodzaak van voedseleducatie

Naast het voorbeeldgedrag van ouders is structurele voedseleducatie op scholen cruciaal. Kinderen moeten leren wat gezonde voeding is, zodat ze op jonge leeftijd goede gewoonten ontwikkelen. Zonder deze kennis zullen ze ook later ongezonde keuzes blijven maken.

Invloed van de voedingsindustrie

Ouders en jongeren worden vaak verleid tot ongezonde keuzes door de overvloed aan fastfoodketens en ongezonde snacks in de supermarkt. De voedingsindustrie en supermarkten nemen nog niet voldoende verantwoordelijkheid voor dit maatschappelijke probleem, wat bijdraagt aan een ongezonde leefomgeving.

Creëer een gezonde omgeving

We moeten een omgeving creëren waarin gezonde opties beter onder de aandacht worden gebracht en beter betaalbaar zijn. Nudging kan hierbij helpen: supermarkten kunnen gezonde producten promoten en scholen kunnen water en gezonde snacks prominent aanbieden. Daarnaast kunnen ouders ervoor kiezen om minder snoep, koek en snacks in huis te halen en gezonde snacks zoals fruit binnen handbereik te leggen.

Samen verantwoordelijk

Als we niet ingrijpen, dreigt een gezondheidscrisis die een hele generatie kan beïnvloeden. Ouders, scholen, supermarkten en de overheid moeten samenwerken om deze ongezonde eetgewoonten aan te pakken en een gezondere toekomst voor onze kinderen te waarborgen. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid die we niet kunnen negeren.

Meer binnen de rubriek Voeding, drank en horeca