Eerlijke Bankwijzer: beleid banken op belastingontwijking nog steeds ondermaats

25 MEI 2023 00:01 | Oxfam Novib

Bij het merendeel van de acht onderzochte Nederlandse banken blijft beleid voor aanpak van belastingontwijking door zakelijke klanten benedenmaats. ABN AMRO, ING en Rabobank hebben dit nog steeds niet op orde. Uit het nieuwe beleidsonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer blijkt verder dat het beleid op zeven duurzaamheidsthema’s vooral bij kleinere banken, zoals NIBC en Van Lanschot Kempen, verbeterd is. Dit geldt niet voor de grootbanken ING en ABN AMRO. ING blijft hekkensluiter met 5 onvoldoendes op deze thema’s . Het nieuwe onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer wordt vandaag gepubliceerd.

 Barbara Oosters, projectleider Eerlijke Bankwijzer: ‘Goed om te zien dat kleinere banken vaak met minder menskracht dan grootbanken echt stappen hebben gezet om hun beleid op duurzaamheid te verbeteren. De scores van NIBC en Van Lanschot Kempen stijgen, terwijl die van ABN AMRO en ING achterblijven. Het is teleurstellend dat banken belastingontwijking door zakelijke klanten nog steeds niet voldoende aanpakken. 5 van de 8 banken scoren hier nog steeds slecht op.'

Belastingen

Beleid tegen belastingontwijking schiet tekort bij 5 banken, waaronder de 3 grootbanken ABN AMRO, ING, Rabobank. Zij vragen de bedrijven die zij financieren bijvoorbeeld niet om openheid over hun belastingbetalingen en afspraken met belastingautoriteiten. Daarnaast verwachten ze niet van deze bedrijven dat ze een systeem hebben om direct actie te ondernemen als medewerkers of toeleveranciers zich schuldig maken aan belastingontwijking of zelfs ontduiking. Enkel Van Lanschot Kempen en de Volksbank verbeterden hun beleid op belastingen.

Duurzaamheid

De Volksbank, met dochter ASN, en Triodos hebben het beste bankbeleid op duurzaamheid van alle onderzochte banken. Zij scoorden gemiddeld een 9 respectievelijk een 8 voor hun beleid op de 7 onderzochte duurzaamheidsthema’s. NIBC komt als sterkste stijger in de top 3. Rabobank is de enige grootbank die geen achteruitgang, maar een lichte verbetering van het beleid laat zien. Op het thema natuur doet de bank het opvallend goed door verbeterd beleid op genetisch gemodificeerde gewassen en waterschaarste. Rabobank komt hiermee op een vierde plek. Bij ABN AMRO zien we dat de scores, met uitzondering van gendergelijkheid, zelfs dalen. ING blijft hekkensluiter met 5 onvoldoendes op belastingen, dierenwelzijn, wapens, gendergelijkheid en klimaatverandering.

Barbara Oosters, projectleider Eerlijke Bankwijzer: ‘We zien eindelijk wat beweging op gender, nadat dit heel lang verwaarloosd beleid was bij Nederlandse banken. ABN AMRO, NIBC en Van Lanschot Kempen laten hier de grootste verbeteringen zien. Toch blijven de scores op dit punt te laag, door het niet of beperkt toepassen van een goed genderbeleid op bedrijven die de bank financiert.’’

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jules van Os, 0651573683 jules.van.os@oxfamnovib.nl. Barbara Oosters, projectleider Eerlijke Bankwijzer beschikbaar voor interviews. De beleidsupdate is bijgesloten. Het beleidsonderzoek is voor de Eerlijke Bankwijzer uitgevoerd door Profundo. Dit is de 19e actualisering van het doorlopende beleidsonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer onder Nederlandse banken. De vorige beleidsupdate werd eind 2020 gepubliceerd met daarin 15 maatschappelijke thema’s op duurzaamheid, nu is dat voor 7 onderwerpen gedaan. De Eerlijke Bankwijzer maakt deel uit van de Eerlijke Geldwijzer, een samenwerkingsverband van Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. Op https://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer/ kan iedereen de scores van de banken voor hun duurzaamheidsbeleid op zeven maatschappelijke thema’s zien en vergelijken.

Meer binnen de rubriek Economie en geld