'Ontslag op staande voet niet altijd veilige keuze voor werkgevers'

10 APR 2024 10:05 | DAS
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Pascal Besselink

Aanleiding:
Bijklussende installateur krijgt €35.000 mee na onterecht ontslag | Geld | Telegraaf.nl

Werknemers die hun ontslag op staande voet aanvechten. Het gebeurt regelmatig. En met succes. Ontslag op staande voet blijkt vaak geen stand te houden, doordat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen.

De gevolgen zijn voor werkgevers groot als zij een ontslag op staande voet geven dat door de rechter wordt teruggedraaid. De risico’s zijn met name dat je met terugwerkende kracht loon, en vaak ook rente, verhogingen en proceskosten aan de werknemer moet betalen.

 De laan uit door eten van pinda’s

Of de rechter de aangevoerde reden voldoende vindt, is niet altijd zeker. Zo keurde een rechter een ontslag op staande voet goed van een bedrijf dat cateringwerkzaamheden doet voor vliegtuigmaatschappijen. Werknemers van dat bedrijf mogen geen zaken wegnemen, ook niet met nauwelijks enige waarde. Dan word je op staande voet ontslagen. Een afdelingsmanager bij dit bedrijf wordt 'betrapt' op het opeten van een uit een vliegtuig teruggekomen, geopend zakje pinda's. Hij wordt op staande voet ontslagen. Het beleid was namelijk voor iedereen duidelijk en de manager had een voorbeeldfunctie. Het ontslag op staande voet werd terecht bevonden. In een andere zaak werd besloten dat een soortgelijk voorval niet tot ontslag op staande voet mocht leiden. In dat geval nam een werknemer een geopend zakje cashewnoten mee. 

Beleid goed formuleren en consequent toepassen

Werkgevers moeten hun beleid over het overtreden van regels goed formuleren, onder de aandacht van de werknemers brengen en consequent toepassen. De lat voor het geven van een terecht ontslag op staande voet ligt hoog.

Bij twijfel niet oversteken

De boodschap aan werkgevers is: bij twijfel niet oversteken. Je kunt dan beter in plaats van het geven van ontslag op staande voet om ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoeken of een vaststellingsovereenkomst sluiten.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen