'Genderdiversiteit in top bedrijven stokt ook doordat vrouwen elkaar tegenwerken'

01 SEP 2023 16:28 | Charlotte van Asseldonk

Dit is een expertquote van Charlotte Van Asseldonk, Expert in leiderschapsontwikkeling en eigenaar, de TalentenLeider.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Rapport: aandeel vrouwen in top Nederlands bedrijfsleven stagneert

Het aandeel vrouwelijke commissarissen en bestuurders is afgelopen jaar vrijwel gelijk gebleven. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Female Board Index, die jaarlijks verschijnt. Vrouwen zitten andere vrouwen vaak in de weg in doorstroom naar de top. Ze kunnen veel makkelijker doorstromen als andere vrouwen stoppen met hen tegen te werken.

Vrouwen liggen het meest wakker van ondermijning door andere vrouwen. De redenen die genoemd worden zijn: gezinsplanning, tachtig-urige werkweken, geen mogelijkheid om deeltijd te kunnen werken, en het nog altijd overheersende masculiene beeld van leiderschap waardoor er steeds weer voor mannen wordt gekozen. Dit zal moeten veranderen om meer vrouwen aan de top te krijgen.

Een onderbelichte, maar minstens even grote barrière zijn de vrouwen zelf. Ze beconcurreren elkaar kapot en achter elkaars rug bestempelen ze elkaar als niet-competent. Vrouwen helpen elkaar niet om te groeien maar zeggen bijvoorbeeld: “Dat zij zoveel voor elkaar krijgt komt vast omdat de hoogste baas verliefd op haar is.”

Elke vrouw die de ambitie heeft om door te groeien naar de top, zal dit herkennen. Daar ligt ook precies een grote kans voor vrouwen. Ze moeten stoppen met zichzelf en elkaar te vergelijken, met de stoelpoten bij elkaar afzagen en met hun masculiene gedrag. Daar haken veel vrouwen op af en daardoor gaat er veel talent verloren. Dat belemmert niet alleen hun eigen carrière, maar ook de innovatie en de resultaten van de organisatie als geheel. Belangrijk is dat vrouwen op hun eigen kwaliteiten focussen en deze maximaal door ontwikkelen, inzetten en zichtbaar maken. Als vrouwen in zichzelf vertrouwen vanuit hun eigen talenten, complementair zijn en elkaar helpen groeien, levert dat zowel vrouwen als de organisatie meer op dan ingewikkeld vrouwengedoe.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen