Twan van de Kerkhof schrijft boek over leugens over leiderschap

14 SEP 2023 12:54 | B + B Vakmedianet Groep B.V. / VMN Media

“Er zijn veel opvattingen over leiderschap die niet waar zijn”

VMN Media en directeur van het European Leadership Platform Twan van de Kerkhof hebben het boek met de titel ‘Misleid: 11 leugens over leiderschap’ uitgegeven. “Er doet zoveel onzin over leiderschap de ronde. Dat moest hoognodig eens ontkracht worden.”

Van de Kerkhof is al dertig jaar bezig met het onderwerp leiderschap. De eerste tien jaar als journalist voor allerlei kranten en tijdschriften en de laatste twintig jaar als directeur van het European Leadership Platform, een leiderschapsnetwerk voor senior executives. Het zaadje voor zijn interesse werd geplant in zijn jeugd, zegt Van de Kerkhof. “Ik kreeg van mijn ouders een boodschap mee. Zei zeiden: ‘luister heel goed naar anderen en doe wat je gezegd wordt. Dan komt het allemaal goed.’ Rond mijn twintigste ben ik er heel antiautoritair van geworden en vervolgens is mijn nieuwsgierigheid naar het onderwerp gewekt. Ik wilde weten wie die mensen waren die blijkbaar wisten hoe het moest. Wat beweegt hen? Hoe komen ze tot hun wijsheid?”

Onzin over leiderschap

‘Misleid: 11 leugens over leiderschap’ is het achtste boek over leiderschap dat Van de Kerkhof heeft geschreven. Waarom moest dit boek er komen? “Op een gegeven moment viel bij mij het kwartje dat er zoveel onzin over leiderschap de ronde doet. Dat moest hoognodig eens ontkracht worden. Er zijn veel opvattingen over leiderschap die niet waar zijn. Mensen praten elkaar klakkeloos na. Zoals dat leiderschap alleen maar voor bazen is. Dat leiders nooit ergens tijd voor hebben en dat ze altijd weloverwogen en rationeel zijn. Ik benoem elf van die leugens in het boek.”

Nieuw leiderschap?

Eén van de leugens die Van de Kerkhof ook ontkracht is dat elke tijd vraagt om nieuw leiderschap. “Dat lijkt soms zo, maar er zijn veel elementen van leiderschap die net zo belangrijk waren voor Karel de Grote als voor Steve Jobs. Hoe krijg je mensen mee in de doelen die je stelt? Stel je doelen die mensen aanspreken? Kun je een organisatie bouwen die continuïteit heeft, dus niet aan zichzelf ten onder gaat? Kun je jezelf een beetje in de hand houden en niet iedereen over de kling jagen? Dit zijn aspecten die, welke tijd het ook is, belangrijk blijven.”

Kwetsbaar opstellen

Leiders die denken dat ze altijd gelijk hebben, slaan de plank mis. Van de Kerkhof: “De baviaan die boven op de apenrots zit, is niet meer van deze tijd. Dus je kunt niet meer denken dat jij het als leider het beste weet. Of denken dat je het alleen kunt en dat je alles zelf op moet pakken. Dat zijn overtuigingen die leiders kunnen hebben, maar die niet per sé behulpzaam zijn. Sterker nog, deze zijn het tegenovergestelde van behulpzaam. In sommige situaties, bijvoorbeeld een crisis, kan het tijdelijk effectief zijn. Maar, zo heeft het verleden ook uitgewezen, werkt het nooit voor langere periodes. Het vraagt dus om een nauwkeurige balans. Dat betekent vooral dat je als leider open moet staan voor feedback en dat je goed naar jezelf moet kunnen kijken. Leiders moeten zichzelf kwetsbaar op durven stellen.”

Algemene informatie:

  • Titel: Misleid. 11 Leugens over leiderschap
  • Auteur: Twan van de Kerkhof
  • Prijs € 34,95 (incl. btw)
  • ISBN: 9789462158382
  • Bestellen bij Managementboek.nl of de erkende boekhandel. 

Meer binnen de rubriek Uitgeverij