Jaarlijks worden ruim 100.000 kinderen en jongeren slachtoffer van een vorm van online seksueel misbruik als sextortion (afpersing met seksueel getint beeldmateriaal), grooming (online kinderlokken) of shame sexting (het ongewenst verspreiden van seksueel getint beeldmateriaal). Vormen en aantallen groeien, en de drempel om hulp te vragen is hoog. Slachtoffers worstelen met schuldgevoel en schaamte en durven vaak niets te zeggen. De angst dat hun naaktbeelden weer ergens opduiken, achtervolgt hen. Bovendien gaat online seksueel misbruik geregeld gepaard met fysiek seksueel geweld. WTFFF!? Is een interactief platform dóór en vóór Gen-Z; de eerste generatie die opgroeit met social media. WTFFF?! speelt in op de informatie- en hulpbehoeften van jongeren na het meemaken van online seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik. En verwijst door naar Centrum Seksueel Geweld, Helpwanted.nl en Fier, waar speciaal getrainde professionals de best mogelijke hulp bieden.
WTFFF.NL
Op wtfff.nl staan de ervaringsverhalen centraal van vijf jongeren die online seksueel misbruik hebben meegemaakt en dit hebben overwonnen. De verhalen worden uitgebeeld aan de hand van een geanimeerd artwork en verteld door de jongeren zelf. WTFFF!? geeft ook uitleg over de gevolgen van online seksueel misbruik, verwijst naar professionele hulp en biedt de mogelijkheid zelf (anoniem) een ervaring te delen. WTFFF!? is een initiatief van het Fonds Slachtofferhulp. Doel is om samen met jongeren bewustwording te creëren, te destigmatiseren en de drempel naar hulp te verlagen.
“ Off- en online seksueel misbruik is een groot maatschappelijk probleem. Als je dit meemaakt, verdien je erkenning en steun zónder oordeel van je omgeving en als het nodig is, de juiste professionele hulp. In de taal, en met de tools van nu. Dat wil het Fonds Slachtofferhulp bereiken met WTFFF!?, waaraan we lange tijd hebben gewerkt”. Ineke Sybesma, directeur Fonds Slachtofferhulp
Vuist tegen (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag
Naast het platform is er een WTFFF!?-Youtubeserie. In deze ‘realtalk’ praat presentatrice Dzifa Kusenuh met jongeren over hun ervaringen met online seksueel grensoverschrijdend gedrag en misbruik. Ze snijdt hierbij belangrijke thema’s aan zoals aangifte doen en het belang van steun door leeftijdsgenoten. Ook Willie Wartaal voelt zich betrokken bij dit onderwerp en heeft de voice-over van de serie en het platform ingesproken: “Als vader van jonge kinderen, hoop ik dat WTFFF!? hulp en herkenning geeft aan wie dat nodig heeft. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel. Weet dat je nooit alleen bent. Samen laten we zien dat schaamte en schuldgevoel bij plegers hoort en niet bij slachtoffers!”
Om WTFFF?! bekend te maken bij Gen-Z wordt de komende tijd (online) campagne gevoerd en gaan ook influencers met hun volgers hierover in gesprek.
______________________________________________________________________________________________________________
Dit project van Fonds Slachtofferhulp is tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Om jongeren na online seksueel misbruik de best mogelijke hulp te bieden zijn de krachten gebundeld met het Centrum Seksueel Geweld, Helpwanted.nl en Fier. Het WTFFF!?-concept is ontwikkeld door Hack the Planet (Q42) en Morrow. Speciale dank gaat uit naar alle jongeren die meewerken aan WTFFF!? en zo dapper zijn om hun verhaal te delen.
Dit is een origineel bericht van Fonds Slachtofferhulp
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
24 NOV 2024
24 NOV 2024