Duurzaamheid in Oostenrijk: nieuwe ANTO-publicatie toont beste praktijken in toerisme

19 MRT 2024 10:26 | Österreich Werbung

Den Haag - Oostenrijk is een van de meest duurzame toeristische bestemmingen ter wereld en wil zijn positie als een van de beste behouden. Deze doelstelling komt voort uit Plan T, het masterplan voor toerisme van het federale ministerie van Arbeid en Economie. Met de nieuwe publicatie "Duurzaamheid in Oostenrijk" wil het Oostenrijkse Nationaal Bureau voor Toerisme dit doel ondersteunen en kennis overdragen aan de branche en tegelijkertijd het externe bewustzijn versterken. 

Het Oostenrijkse Nationaal Bureau voor Toerisme (ANTO) stimuleert de overdracht van kennis op het gebied van duurzaamheid, zodat de sector nog toekomstgerichter kan worden en de uitdagingen van de komende jaren - of ze nu verband houden met klimaatverandering of grondstoffenschaarste - het hoofd kan bieden en er positieve effecten uit kan halen. De nieuwe ANTO-publicatie volgt de aanpak van vorig jaar in de Duurzaamheidsrichtlijnen en de KPI Toolkit voor Bestemmingen. 

50 voorbeelden van best practices uit heel Oostenrijk in vijf categorieën

De publicatie toont 50 voorbeelden van best practices uit heel Oostenrijk in vijf categorieën, die de succesvolle implementatie van duurzaam toerisme op het gebied van winter, zomer, mobiliteit, hulpbronnen & circulariteit en sociale duurzaamheid laten zien. Door deze voorbeeldprojecten te presenteren, wil de publicatie de harmonie tussen milieubescherming, sociaal-cultureel welzijn en economische duurzaamheid tot stand brengen en bevorderen. De publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met het wereldwijd actieve duurzaamheidsadviesbureau Sustainia. 

Sustainia CEO: duurzaamheid is een manier van leven in Oostenrijk 

"Duurzaamheid is niet alleen een doel in Oostenrijk, maar een manier van leven.De publicatie die we samen met De Österreich Werbung hebben gemaakt, laat een toeristische bestemming zien die voorop loopt op het gebied van duurzaamheid en die ecologische en sociale uitdagingen aanpakt met innovatieve oplossingen, oprechte gastvrijheid en vastberadenheid," zegt Rasmus Schjødt Larsen, CEO van Sustainia. 

Gewessler: natuurbehoud en klimaatbescherming belangrijk voor vakantie

"Steeds meer mensen denken bij het plannen van hun vakantie ook aan natuurbehoud en klimaatbescherming. Oostenrijk is een pionier op dit gebied met zijn internationaal erkende ecolabel voor logiesverstrekkende bedrijven en nu ook voor hele toeristische gebieden. Of het nu in de bergen is of in de stad, ons binnenlands toerisme biedt gasten een breed scala aan duurzame aanbiedingen," zegt Leonore Gewessler, minister van Klimaatactie, Milieu, Energie, Mobiliteit, Innovatie en Technologie.

Kraus-Winkler: projecten dienen als voorbeeld voor de hele branche 

"De publicatie 'Duurzaamheid in Oostenrijk' laat onze gasten zien dat duurzaamheid al gemeengoed is binnen het Oostenrijkse toerisme. Van het Bodenmeer tot het Neusiedl-meer wordt duidelijk hoe best practice toeristische projecten bijdragen aan een verantwoorde en toekomstgerichte vormgeving van Oostenrijk en aan de internationale positionering als duurzame toeristische bestemming. De hier gepresenteerde voorbeelden zijn geselecteerd als boegbeelden en duurzaamheid bakens voor de hele sector. Ze dienen als voorbeeld en moedigen ook andere toeristische organisaties en activiteiten aan om innovatie en samenwerking op het gebied van duurzaamheid verder te bevorderen," aldus staatssecretaris voor Toerisme Susanne Kraus-Winkler.

De publicatie "Duurzaamheid in Oostenrijk. Best Practices in Tourism" kan gratis worden gedownload van de website van de Österreich Werbung. Voor een gedrukt exemplaar of het aanmelden van een project voor de geplande vervolgpublicatie, stuur dan een e-mail naar nachhaltigkeit@austria.info of kijk op de website www.austriatourism.com/presse 

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme