Op OBS De Tuimelaar in Hoogvliet is vrijdag 6 oktober de Glazen Globe voor het beste geografische kinderboek uitgereikt aan schrijfster Alda Berglind Egilsdóttir voor haar boek Hoe je een vulkaan kunt blussen. Samen met illustratrice Wendy Panders nam de schrijfster de prijs in ontvangst.
Twee leerlingen uit groep 7/8 mogen de Glazen Globe overhandigen aan de IJslandse schrijfster nadat de jury toelicht waarom dit het winnende boek is. ‘Het is geen stereotypering van IJsland, maar juist een leerzaam boek vol interessante en spannende feiten,’ zegt Daphne Rijborz, juryvoorzitter van de Glazen Globe.
Voor de leerlingen wordt het na het officiële gedeelte pas echt interessant. Er is in de klas nog weinig bekend over IJsland, niemand is er ooit geweest. Daar komt verandering in wanneer twee leerlingen een stuk uit het winnende boek voorlezen. De kinderen leren IJslandse woorden en horen over het spannende vikingenleven van vroeger. Hierna zitten ze vol vragen voor de schrijfster en de illustratrice. Van ‘Heeft u ooit zelf een vulkaanuitbarsting gezien?’, ‘Ligt er áltijd sneeuw?’ tot ‘Hoeveel tekeningen heeft u al gemaakt?’. Als het vragenvuur gedoofd is gaan de leerlingen nog zelf aan de slag: ze leren wat hun ‘IJslandse’ achternaam is en proberen hun eigen naam in het oude IJslandse schrift te schrijven.
Unanieme winnaar
De jury van de Glazen Globe heeft unaniem Hoe je een vulkaan kunt blussen verkozen tot beste boek. Zoals de jury zegt: ‘Het boek is een spetterende ontdekkingsreis door de krochten van het IJslandse landschap en wonderlijke cultuur. De auteur heeft aan de hoge informatiedichtheid precies genoeg humor, zelfspot en nuchterheid toegevoegd. De winnares – een echte IJslandse - weet een sfeer te scheppen waarbij je de dampende grond kunt ruiken, het ongedierte kunt voelen, de lokale pot kunt proeven en de op kaarten weergegeven geografie bijna in het echt kunt ervaren. De geografische informatie wordt opgediend met een sausje van relevante folklore en een snufje mythologie. De illustraties van Wendy Panders zorgen bij alle onderwerpen een duidelijke, zowel inhoudelijke als humoristische, meerwaarde.’
Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundige Genootschap (KNAG) reikt sinds 1986 elke twee jaar de Glazen Globe uit aan beste aardrijkskundige jeugd- of kinderboek. Op www.geografie.nl/glazenglobe vindt u het hele juryrapport en de lijst met aanbevolen boeken.
Dit is een origineel bericht van KNAG
Ga naar alle berichten van deze organisatie.