Recordcijfers: meer motoren verkocht en steeds meer kentekens op de weg

07 JUL 2023 11:04 | ANP Persportaal

De afgelopen week was er veel te lezen op ANP Persportaal over auto’s en motoren. ANP Business maakte een selectie.

In het eerste halfjaar van 2023 is er een recordaantal nieuwe motoren verkocht: 11.056 verkopen, een stijging van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2022 (9.746 verkopen). Dit is het hoogste aantal in 15 jaar. Alleen in de maand juni zijn er al 2.132 motoren op kenteken gezet, 26 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar met 1.690 verkopen. Dat blijkt uit cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC.

Het kabinet moet minimaal 9 miljard euro uit het Klimaatfonds beschikbaar stellen voor de elektrificatie van het wagenpark. Als dit niet gebeurt, zal “rijden in een stekkerauto voor Jan Modaal een mislukking worden,” aldus de RAI-vereniging namens de mobiliteitsalliantie. Expert Machiel Bode, sector specialist Transport, Logistics & Mobility, ING ziet dat ook: “Het is een een illusie te denken dat de elektrificatie van het personenwagenpark zonder effectieve overheidsstimulering naadloos doorgaat.

Elke dag worden bij de RDW meer kentekens geregistreerd dan beëindigd. Het aantal kentekens heeft door deze voortdurende stijging nu het grote aantal van 15 miljoen bereikt. De RDW deelde deze cijfers in juni in een persbericht. Het overgrote deel van het gekentekende wagenpark bestaat uit personenauto’s: bijna 9,5 miljoen auto’s zijn vastgelegd in het kentekenregister.

De autoraces en evenementen op Circuit Zandvoort mogen doorgaan. Dat is de uitkomst van twee uitspraken op 5 juli van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over een natuurvergunning en twee ontheffingen die de provincie Noord-Holland verleende voor het circuit. Enkele natuur- en milieuorganisaties zijn het niet eens met die besluiten en waren daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Meer binnen de rubriek Auto’s en motoren