Energie: risico’s variabel contract, Porthos-project en hoge rekening bij chronisch zieken

17 AUG 2023 09:37 | ANP Persportaal

ANP Business maakte een selectie uit de laatste expertquotes en persberichten over energie.

Uit de recente ‘Energiemonitor klantbeleving’ van de ACM blijkt dat maar liefst 65 procent van de consumenten een variabel energiecontract heeft. “Deze groep loopt een groot risico als de energieprijzen gaan stijgen dit najaar”, zegt Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond in een experquote. “Ze doen er goed aan om nu al over te stappen naar een vast contract. Vooral met de winter in aantocht en het naderende einde van de overheidssteun.”

Het inpassingsplan en de omgevingsvergunningen voor het zogenoemde Porthos-project blijven in stand. Dat betekent dat het Porthos-project mag doorgaan. Het inpassingsplan maakt het mogelijk om CO2 afkomstig van industrie uit het Rotterdamse havengebied op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee. Dit volgt uit een uitspraak van de Raad van State op 16 augustus.

“Nu de Raad van State groen licht heeft gegeven voor het project Porthos, is het zaak zo snel mogelijk door te pakken”, zegt Anne-Marie Frissen van Element NL in een expertquote. “De technologie kan nu het verschil maken in het behalen van de klimaatdoelen van 2030. Daarnaast biedt de geografische ligging van Nederland tussen de Noordzee waar de opslag plaatsvindt en de drie grootste industriële clusters van Europa mooie economische kansen.”

Mensen met een heel kwetsbare gezondheid die afhankelijk zijn van elektrische hulpmiddelen of vanwege hun aandoening het huis warm moeten stoken, komen vanwege de hoge energierekening in de financiële problemen. Zelfs met de maatregelen van de overheid. Dit blijkt uit onderzoek van Ieder(in), waaraan ruim 500 mensen met een chronische aandoening of beperking hebben meegedaan.

ANP Business selecteert elke werkdag persberichten en expertquotes van Persportaal die opnieuw aandacht verdienen.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws