22 januari - Den Haag Een brede maatschappelijke coalitie van vakbonden, milieuorganisaties, boeren, NGO's en belangengroepen heeft vandaag de campagne ‘Geen VIP-rechten voor multinationals, kies voor mens en milieu!‘ gelanceerd. Met de campagne worden politici opgeroepen een einde te maken aan aparte rechtbanken waar bedrijven overheden kunnen aanklagen en wordt steun gevraagd voor een nieuw VN verdrag dat mensenrechtenschendingen van multinationals moet voorkomen. De campagne is vandaag in verschillende Europese steden afgetrapt. Binnen enkele uren werd de petitie in Nederland alleen al al meer dan 1.500 keer ondertekend.
De aftrap vond plaats voor het Vredespaleis in Den Haag. Een symbolische plek: In het Vredespaleis huist zowel het Permanent Court of Arbitration waarbij bedrijven overheden eenzijdig kunnen aanklagen, als het op VN-recht gebaseerde International Court of Justice gevestigd. Eén van de groepen die vandaag voor de deur van het Vredespaleis stond waren vertegenwoordigers van getroffen gemeenschappen uit de Amazone die vechten tegen vernietiging van hun leefgebied en catastrofale milieuvervuiling door oliegigant Chevron. Letty Fajardo Vera: ' We staan vandaag in Den Haag voor het Vredespaleis, waar drie privaat-arbitrages de Ecuadoriaanse regering verzoekt de juridische uitspraak in te trekken over de olievervuiling van Chevron in het Ecuadoriaanse Amazonegebied. Dit is een belangrijke campagne voor gerechtigheid en doorbraak tegen bedrijven die mensenrechten en milieu afspraken schenden.’
De campagne is onderdeel van een Europees initiatief en zal in verschillende Europese steden op dinsdag van start gaan. De campagne en de petitie roepen de Nederlandse regering en de EU op:
Te stoppen met het afsluiten van nieuwe handelsverdragen en zich terug te trekken uit bestaande verdragen met aparte mogelijkheden voor bedrijfsclaims aan overheden, bekend als Investor-to-State-Dispute-Settlement (ISDS).
Zich actief in te zetten voor een juridisch bindend VN-verdrag dat de rechten van mens en milieu garandeert.
Om in wetgeving de plichten van bedrijven op te nemen zodat zij wereldwijd mens en milieu respecteren bij hun activiteiten
Dit is een origineel bericht van TNI
Ga naar alle berichten van deze organisatie.