Coalitie wil einde aan schaduwtribunalen, ook buiten Europa

21 JAN 2019 07:00 | TNI

Op dinsdag 22 januari lanceert een coalitie van NGO’s, vakbonden en belangengroepen de campagne 'Geen VIP-rechten voor multin  ationals, kies voor mens en milieu!'.

Met deze campagne wil de coalitie schaduw-tribunalen voor bedrijven, ISDS (Investor-to-State Dispute Settlement) een halt toe roepen en steun verzamelen voor het VN-verdrag dat in de maak is om multinationals juridisch aansprakelijk te kunnen houden voor mensenrechtenschendingen.

De aftrap van de campagne zal plaatsvinden voor het Vredespaleis van 12.15 tot 13.00. Een symbolische plek: In het Vredespaleis huist zowel het Permanent Court of Arbitration dat ISDS-zaken doet, bv. Chevron tegen Ecuador, als het op VN-recht gebaseerde International Court of Justice.

Een ‘flash mob’ gaat voor het Vredespaleis de aandacht trekken van het publiek en foto/video-pers voor de campagne en bijbehorende petitie. De campagne is onderdeel van een Europees initiatief en zal verschillende Europese steden  op dinsdag van start gaan.

De campagne en de petitie roepen de Nederlandse regering en de EU op: 1. Te stoppen met het afsluiten van nieuwe handelsverdragen met ISDS en zich terug te trekken uit bestaande verdragen met ISDS 2. Zich actief in te zetten voor een juridisch bindend VN-verdrag dat de rechten van  mens en milieu garandeert. 3. Om in wetgeving de plichten van bedrijven op te nemen zodat zij wereldwijd mens  en milieu respecteren bij hun activiteiten

Afgelopen week werd duidelijk dat ISDS binnen de EU wordt afgeschaft. Europa erkent de problemen van ISDS en heeft intra-EU BITs afgeschaft. Dat is een goed begin! Nu is het zaak ISDS of een variant daarop wereldwijd in de ban te doen en te vervangen door VN-recht. Op 29 januari zal het Europese hof een eerste uitspraak doen over ISDS (ICS) in handelsverdrag CETA.

Nederland sluit, in Europees verband en bilateraal, nog steeds verdragen af met ISDS, en Europa lobbyt actief voor het voortzetten van deze schaduwtribunalen die de rechtstaat aantasten. Multinationals kunnen er megaclaims indienen tegen staten, wanneer wetten en regels hun winst in de weg zitten. Omdat overheden wetgeving niet verder durven aan te scherpen onder druk van dreigende ISDS-claims, komen de rechten van consumenten, werknemers, dieren en het milieu in de knel,

Daarom wil de coalitie definitief afrekenen met ISDS en ervoor zorgen dat er een VN-verdrag komt dat multinationals verplicht wél de rechten van mens, dier en milieu te respecteren. Want wie slachtoffer wordt van mensenrechtenschendingen door multinationals heeft nu de grootste moeite om z’n recht te halen. Dit juridisch bindende VN-verdrag voor mensenrechten en bedrijfsleven is al in de maak en de coalitie roept Nederlandse en Europese politici op zich hier actief voor in te zetten.


 


 

 
  

Meer binnen deze rubriek