'Logistieke sector moet balanceren tussen AI en duurzaamheid'

25 SEP 2024 13:56 | Breda University of Applied Sciences
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Jan van Elderen

Aanleiding:
AI en verduurzaming zijn de topitems van dit moment

Kunstmatige intelligentie (AI) biedt enorme kansen voor de logistieke sector, vooral in het optimaliseren van processen en het verbeteren van efficiëntie. Deze vooruitgang gaat gepaard met uitdagingen, zoals de toenemende energiebehoefte en de maatschappelijke impact van AI. Dit roept de vraag op of AI wel zo duurzaam en ethisch verantwoord is.

AI en duurzaamheid zijn de belangrijkste trends in de logistieke sector, zo meldt DHL Trend Radar. De logistieke sector staat onder druk om duurzamer te opereren en tegelijkertijd de groeiende vraag aan te kunnen. De snelle opkomst van AI-technologieën, zoals gen-AI, biedt enorme kansen om logistieke processen te optimaliseren.

Tikkende tijdbom

Maar met de exponentiële toename van rekenkracht voor AI-toepassingen, neemt ook het energieverbruik toe. Deze ecologische voetafdruk van AI wordt vaak een tikkende tijdbom genoemd. Daarbij spelen maatschappelijke en ethische aspecten een steeds grotere rol.

Bij Breda University of Applied Sciences (BUas) onderzoeken we hoe AI kan bijdragen aan duurzaamheid zonder de ecologische en sociale balans te verstoren. AI-ethiek speelt hierin een cruciale rol, door te waarborgen dat technologie niet alleen efficiënt, maar ook verantwoord wordt ingezet.

Samen balans vinden

Samenwerking is daarbij essentieel. Overheden, logistieke bedrijven, onderwijsinstellingen, AI-ontwikkelaars en maatschappelijke organisaties moeten de handen ineenslaan om een balans te vinden tussen technologische innovatie en duurzaamheid. Bedrijven die AI toepassen zonder oog voor deze bredere maatschappelijke gevolgen, riskeren niet alleen negatieve milieueffecten, maar ook het ondermijnen van het publieke vertrouwen in technologie.

De toekomst van de logistiek is onlosmakelijk verbonden met technologische en duurzame innovaties. Maar alleen bedrijven die deze technologie op een verantwoorde en duurzame manier inzetten, zullen op de lange termijn een concurrentievoordeel behalen in een markt die steeds veeleisender is.

Breda University of Applied Sciences (BUas) is een gespecialiseerde en internationaal georiënteerde hoger onderwijsinstelling in Breda. Op de groene en kleinschalige campus en in de diverse learning communities werken studenten, medewerkers en partners uit het bedrijfsleven samen aan een betere wereld door het creëren van betekenisvolle ervaringen. Dit doen zij op het gebied van Tourism, Leisure & Events, Hotel & Facility Management, Built Environment, Logistics Management, Game Design, Creative Business en Data Science & AI.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws