Tweede Kamer ontvangt Tibetaans activist en filmmaker: Stop Winterspelen

23 NOV 2021 14:35 | International Campaign for Tibet

De Tweede Kamer commissie Buitenlandse Zaken heeft donderdag 25 november (13.15 uur) een gesprek met Dhondup Wangchen, een Tibetaanse filmmaker, die gevangen zat omdat hij al in 2008 protesteerde tegen de Chinese Zomerspelen.

In dat jaar maakte hij de film Leaving Fear Behind, een documentaire waarin Tibetanen protesteerden tegen de Spelen en vertelden over de mensenrechtenschendingen in hun regio.

Al voor de Spelen van 2008 werd Wangchen zes jaar opgesloten en gemarteld. Het filmmateriaal kon met behulp van onder anderen de monnik Golog Jigme het land uit worden gesmokkeld en worden uitgebracht door Filming for Tibet.

Na bezorgde geluiden uit onder meer Nederland, Duitsland en de VS verbeterden de omstandigheden waar onder hij werd vastgehouden. Nadat hij in 2014 was vrijgelaten duurde het nog 3 jaar voor hij kon ontsnappen naar de Verenigde Staten, waar zijn familie al woonde.

De komende drie maanden zal Dhondup Wangchen 15 landen bezoeken en ontmoetingen hebben met Nationale Olympische Comités, regeringsfunctionarissen, media en Tibet-aanhangers om zijn ervaringen te delen en steun te verzamelen voor zijn campagne. Hij zal zijn nieuwe korte film My Olympic Oath vertonen waarin hij belooft te streven naar de fundamentele rechten van alle mensen in overeenstemming met de Olympische principes van eerlijkheid. Tijdens zijn tournee zal hij anderen aanmoedigen om steun te betuigen aan zijn campagne door hun eigen Olympische eed af te leggen. Zijn hoofdboodschap is: Stop de Spelen in China.

Eerder zei Wangchen "Alle beloften uit 2008 zijn door China gebroken, ten koste van veel onschuldige levens. Het is onze verantwoordelijkheid dat dit soort fouten niet wordt herhaald. Het is heel duidelijk dat mensen onder het repressieve Chinese regime niet eens het recht hebben hun mening te uiten. Als ze dat toch doen zijn ze hun leven niet zeker".

Er is momenteel veel gaande rondom de Olympische Winterspelen in Beijing, zie hieronder enkele interessante artikelen en websites voor meer achtergrondinformatie: > Details over het tourschema en Dhondup Wangchen's nieuwe korte film: https://www.MyOlympicOath.org/. > De speicale procedure in de Tweede Kamer is op 25 november 13:15 uur live te volgen via: https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2021A07603 > Artikel: Four Swiss Tibetan organizations file complaint against IOC for non-compliance with OECD guidelines > https://bit.ly/3nKZCaW > Artikel: Tibetan Activist and Filmmaker Dhondup Wangchen Tells the IOC: Take Responsibility and Withdraw Athletes from the 2022 Beijing Winter Olympics! > https://bit.ly/2ZiYySa

Meer binnen de rubriek Beheer van verenigingen en liefdadigheidsinstellingen