'Beveiliging omvormers zonnepanelen cruciaal voor veiligheid van burgers'

01 JUN 2023 14:19 | CGI Nederland

Dit is een expertquote van Ad Buckens, Vice-President, Consulting Expert Cybersecurity bij CGI.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Omvormers zonnepanelen zo lek als een mandje | Computable.nl

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) maakt zich ernstige zorgen over een groot deel van de zonnepaneelomvormers dat op de markt wordt gebracht. Het probleem beperkt zich echter niet tot zonnepaneelomvormers. Welke apparatuur is tegenwoordig niet meer connected? Van de gemiddelde burger mogen we niet verwachten dat deze zelf de beveiliging gaat inregelen. Stel je voor dat je een auto koopt, maar zelf de afstelling van de airbag nog moet doen. Beveiliging moet standaard aanwezig zijn in het product.

Het koppelen van omvormers, maar bijvoorbeeld ook thermostaten, camera's en wasmachines, zorgt voor veel gemak in huis. Hoe handig is het om de temperatuur van je woning alvast wat omhoog te zetten als je eerder thuis bent? De keerzijde is echter dat die informatie door kwaadwillenden zou kunnen worden gebruikt om zonnepaneelinstallaties in- en uit te schakelen. In grotere aantallen heeft dat dan weer effecten op het elektriciteitsnetwerk als geheel. Uiteraard moet de burger maatregelen treffen om de apparatuur veilig te houden door bijvoorbeeld sterke wachtwoorden te kiezen. Daarnaast moeten leveranciers die het eigen product het beste kennen, een veilig en betrouwbaar product opleveren.

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media