'Overname iDeal belangrijke stap naar nieuwe Europese betalingsstandaard'

02 MEI 2023 09:15 | Boer & Croon

Dit is een expertquote van Kees Jan van Vliet, partner, Boer & Croon

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Betaaldienst iDeal wordt overgenomen, naam verandert over enkele jaren

Vorige week werd bekend dat de Nederlandse betaaldienst iDeal is overgenomen en de basis zal gaan vormen voor een Europees betaalsysteem. We mogen trots zijn dat dit systeem, dat in Nederland is ontwikkeld, internationaal wordt erkend als best practice.

Nederland loopt al geruime tijd voorop op het gebied van innovatieve betaaloplossingen. Deze overname past in een trend dat dit soort bankstandaarden steeds meer op Europees niveau komen te liggen.

Doordat steeds meer aankopen via het internet worden verricht neemt het grensoverschrijdend betalingsverkeer toe. Door een Europese betalingsstandaard te realiseren kunnen Europese financiële instellingen beter de concurrentie aan met grote technologische ondernemingen zoals Apple, Google en Amazon. Deze ondernemingen zijn overigens erg geïnteresseerd in betalingsverkeer, omdat dit bruikbare data oplevert, die in toenemende mate voor commerciële doeleinden gebruikt kunnen worden.

Mogelijk kunnen in de toekomst op basis van betalingsverkeer-data toekomstige bestedingen voorspeld worden. Dit creëert allerlei nieuwe mogelijkheden voor verschillende ondernemingen.

De overname van iDeal kan worden gezien als een belangrijke stap om toe te werken naar een nieuwe Europese betalingsstandaard.

Meer binnen de rubriek Economie en geld