'Voorkom polarisatie op de werkvloer door in gesprek te gaan over Israël en Palestina'

29 NOV 2023 16:20 | Movisie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Annemarie van Hinsberg

Aanleiding:
Problemen op werk door uitspraken over Gaza-Israël, soms zelfs ontslag

De oorlog in Israël en Gaza heeft ook impact op de samenleving in Nederland. Dat werkt door op de werkvloer. De NOS kopt dat mensen in de problemen zijn gekomen op hun werk door kritische statements te maken. Het zou beter zijn om niet gelijk te (ver)oordelen en moeilijke en vaak gevoelige onderwerpen als deze bespreekbaar te maken. Sommige mensen voelen zich onveilig door uitspraken van collega’s of juist niet veilig genoeg om zelf uitspraken te doen. Werkgevers kunnen hierover een gesprek op de werkvloer faciliteren. Dat kan polarisatie verminderen en draagt bij aan een inclusieve werkomgeving voor iedereen. 

Werkgevers zijn hierin terughoudend. Er is angst voor polarisatie, niet neutraal overkomen en ongelijk handelen, waardoor werkgevers het gesprek over moeilijke maatschappelijke onderwerpen niet aan durven te gaan. Echter het negeren kan juist polarisatie verergeren. Zes redenen om het gesprek wél te doen. 

  • Het faciliteren van gesprekken over gevoelige onderwerpen bevordert inclusie en respect voor verschillende perspectieven. 
  • Een open dialoog waarbij mensen echt luisteren leidt juist tot minder polarisatie op de werkvloer. 
  • Het wel bieden van ruimte voor gesprekken over gevoelige onderwerpen creëert een klimaat van sociale veiligheid. 
  • Discriminatie en vooroordelen kunnen verminderd worden door het organiseren van dialoog. Door ervaringen en perspectieven met elkaar te delen, kunnen mensen zich beter inleven in elkaar.  
  • Een neutraal perspectief kan houvast bieden in alle situaties waarin mensenrechten worden geschonden. 
  • Door het gesprek op de werkvloer leren de medewerkers over verschillende perspectieven en kunnen zij weer beter het gesprek voeren met de mensen voor wie zij werken over hun zorgen over de oorlog.

Meer weten? Lees het artikel op Movisie.nl: Gesprek op de werkvloer over de impact van de situatie in Palestina en Israël https://www.movisie.nl/artikel/gesprek-werkvloer-over-impact-situatie-palestina-israel Voor meer informatie, neem contact op met de ANP-expert Annemarie van Hinsberg. Bij overname graag de organisatie (Movisie) en de naam van de expert noemen.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid