MDT De Ambassade: meer begrip en minder stigma rondom jongeren met een vluchtverleden

02 DEC 2024 16:04 | CINOP BV - ECIO

Meer dan honderd studenten van het mbo Talland College én jongeren met een vluchtverleden organiseerden op vrijdag 29 november jl. in Alkmaar het eindevenement Stories United van het Maatschappelijke Diensttijd (MDT)-project De Ambassade. De avond stond in het teken van ontmoeting en het vieren van de diversiteit aan verhalen en achtergronden. Samen maakten de jongeren verbinding, leerden zij van elkaar en bouwden zij aan meer begrip en minder stigma rondom jongeren met een vluchtverleden, in het project de zogenaamde ‘Ambassadeurs’.

Samen leren en werken

Studenten van de opleiding Social Work hebben drie maanden wekelijks in de lessen opgetrokken met de Ambassadeurs. Tijdens de eerste lessen kregen zij schrijfworkshops om een gedicht over zichzelf te schrijven en werden door een fotograaf geportretteerd. Het resultaat was een indrukwekkende tentoonstelling van persoonlijke posters, die zowel op de school als tijdens het evenement te zien waren. In de weken daarna werkten de studenten en ambassadeurs samen aan een reeks activiteiten voor het eindevenement.

Eindevenement Stories United

Tijdens Stories United konden bezoekers kennismaken met de rijke verhalen, culturen en talenten van de jongeren. Meer dan twintig activiteiten werden gepresenteerd, waaronder proeverijen van authentieke gerechten, een modeshow, en een quiz over wat je zou doen als het oorlog was. Het evenement bood een unieke gelegenheid voor jongere generaties om elkaar beter te leren kennen en zich in elkaars schoenen te verplaatsen, wat de basis vormt voor het verminderen van vooroordelen en het doorbreken van stigma’s.

De waarde van MDT

Het project De Ambassade toont de enorme waarde van Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Het koppelen van MDT aan mbo (in dit geval de opleiding Social Work van het Talland College), lukt het om in drie maanden intensief met een grote groep jongeren samen te werken aan maatschappelijke thema's. Het is een win-win-project. Het project is een uitgelezen voorbeeld van de drie pijlers van MDT: iets doen voor de samenleving, talentontwikkeling en betekenisvolle ontmoetingen.  

“Dit project heeft voor mij bevestigd dat je echt open moet staan voor een ander. Het gaat niet om welke kleur je hebt of of je voldoet aan de ‘norm’. Iedereen zoekt verbinding, en dit project heeft mij geleerd om die verbinding te maken." - Dewi, student

MDT verankeren in de samenleving

Dat het huidige kabinet voornemens is om de MDT-subsidie af te schaffen, maakt het extra belangrijk de waarde van MDT en de geleerde lessen te verankeren in de samenleving. Programmadirecteur Maatschappelijke Diensttijd van het ministerie van OCW, Tasnim van den Hoogen, bezocht het evenement in Alkmaar. “MDT-projecten spelen in op talloze maatschappelijke thema’s, zoals eenzaamheid bij jongeren en ouderen, mentale gezondheid, sport en bewegen, cultuur, integratie, voorkomen schooluitval en nog veel meer. Als je bedenkt dat er landelijk in 2025 naar verwachting zo’n 400 MDT-projecten lopen, begrijp je hoe groot de impact op de samenleving is. Dit evenement vandaag straalt van de saamhorigheid tussen jongeren die elkaar zonder dit project niet vanzelf tegen zouden komen. Echt fantastisch om te zien hoe zij zich samen hebben ingezet.

"We mogen niet vergeten dat we álle jongeren nodig hebben voor een sterke en sociale samenleving, nu en in de toekomst. Ik hoop echt dat het lukt om de kennis en kunde van MDT goed over te dragen aan het netwerk. Zodat er, ook als de OCW-subsidie is gestopt, nog steeds dit soort projecten voor jongeren en de samenleving zullen zijn, op basis van de pijlers van MDT” - Tasnim van den Hoogen, Programmadirecteur MDT - ministerie van OCW

Over MDT De Ambassade

In samenwerking met Stichting Reclame Maken Voor Jezelf en Stichting CINOP/ECIO is ASKV in augustus gestart met het project MDT De Ambassade. Het doel: bruggen bouwen tussen jongeren met en zonder vluchtverleden. Dit project laat jongeren tussen de 14 en 30 jaar kennismaken met onze ambassadeurs: jongeren met een vluchtverleden. Door samen te werken en elkaar écht te leren kennen, willen we vooroordelen wegnemen, stigma’s doorbreken en bewustwording creëren.

Benieuwd naar het project?

Meer informatie over MDT De Ambassade is te vinden op onze projectpagina.

Meer binnen de rubriek Onderwijs